میلگرد بستر در ساختمان

برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله می‌توان روش‌های متفاوتی به کار برد. یکی از روش‌های پر طرفدار برای این کار، استفاده از میلگرد بستر است. در این مقاله از خانه بلوک به بررسی میلگرد بستر در ساختمان، مزایا و معایب آن، روش اجرای میلگرد بستر و … می‌پردازیم.

میلگرد بستر در ساختمان چیست؟

میلگرد بستر محصولی است که به وسیله مفتول‌های طولی و عرضی ساخته شده است. برای ساخت این محصول، دو مفتول یا میلگرد به صورت طولی و موازی با یکدیگر قرار داده شده‌اند. میان این دو میلگرد، مفتول‌هایی به صورت خرپایی یا نردبانی قرار می‌گیرند. بر این اساس دو نوع میلگرد بستر تولید می‌شود.

  • میلگرد بستر نردبانی یا پلکانی
  • میلگرد بستر خرپایی یا زیگزاگی
انواع میلگرد بستر
انواع میلگرد بستر

میلگرد بستر به عملکرد یکپارچه دیوار و جلوگیری از شکست آن در برابر فشار و زلزله کمک می‌کند. طریقه استفاده از میلگرد بستر به این صورت است که در راستای طول دیوار و میان بلوک‌ها به کار می‌رود. میلگرد بستر را پیش از اجرای ملات باید به کار برد. پس از اجرای میلگرد بستر، ملات را با ضخامت 1.5 سانتیمتر بر روی آن قرار می‌دهیم تا میلگرد بستر در آن مدفون شود. این محصول توسط گیره و قلاب به ستون متصل می‌شود. اتصال میلگرد بستر به قلاب و اتصال قلاب به گیره، به صورت مفصلی انجام می‌شود. اتصال گیره به ستون در سازه‌های بتنی توسط پیچ و رولپلاک صورت می‌گیرد و همین اتصال در سازه‌های فلزی به صورت جوش دادن گیره به ستون فلزی صورت می‌گیرد.

میلگرد بستر
میلگرد بستر

از تاریخچه ساخت میلگرد بستر چه می‌دانید؟

طراحی میلگرد بستر به سال 1813 میلادی در کشور آمریکا برمی‌گردد. اولین بار میلگرد بستر در این سال تولید و مورد استفاده قرار گرفت. کیفیت و کارایی این محصول موجب شد تا به سرعت در میان کاربران محبوبیت پیدا کند و در اروپا و سایر کشورها نیز ساخته شده و مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از میلگرد بستر در سال 1392 به طور رسمی در آیین نامه ساختمانی ایران آورده شد و پس از آن به عنوان یکی از روش‌های اصلی مقاوم سازی ساختمان مورد استفاده قرار گرفت.

میلگرد بستر
میلگرد بستر

جنس میلگرد بستر در ساختمان از چیست؟

میلگردهای مورد استفاده در این محصول و همچنین گیره و قلاب، باید از جنس فولاد گالوانیزه باشند. در صورتیکه فولاد با یک لایه گالوانیزه پوشش داده نشود، به مرور زمان پوسیده می‌شود و در محل اتصال، دچار انفصال می‌شود. همچنین بهتر است در نهایت، بر روی سطح میلگرد بستر، پوششی از جنس روی قرار داده شود. این پوشش قابلیت ضد زنگ داشته و عمر میلگرد بستر را افزایش داده و از فرسایش زود هنگام آن جلوگیری می‌کند. در ادامه به بررسی دقیق تر میلگرد بستر و بررسی ویژگی‌های این محصول خواهیم پرداخت.

میلگرد بستر در ساختمان
میلگرد بستر در ساختمان

میلگرد بستر در ساختمان چه مزایایی دارد؟

طبیعتا مهمترین مزیت میلگرد بستر افزایش مقاومت ساختمان است. اما این محصول مزایای دیگری نیز دارد که در این قسمت به آنها اشاره می‌کنیم.

  1. جدا سازی دیوارها و ستون‌ها
  2. کاهش نیروی داخل صفحه دیوار
  3. اتصال دیوارهای متقاطع به یکدیگر
  4. عدم نیاز به تزریق دوغاب
  5. افزایش استقامت برشی درون صفحه دیوار
  6. شکل پذیری دیوار و مقاومت بهتر در برابر ارتعاشات زمین لرزه
  7. کنترل فاصله بین ترک‌های ناشی از جمع شدگی و تغییر شکل حرارتی
  8. اتصال مکانیکی نما
  9. اتصال دیوارهای دو لایه به یکدیگر

آیا میلگرد بستر معایبی دارد؟

میلگرد بستر محصولی است که مزایای فراوانی دارد و معایبی برای آن دیده نمی‌شود. تنها موردی که ممکن است برای این محصول مسئله ساز شود این است که اجرای میلگرد بستر نیاز به محاسبات بسیار دقیق دارد و کوچکترین خطایی در این محاسبات، موجب وارد شدن خسارات جبران ناپذیر به پروژه می‌شود. پس باید دقت داشت که برای اجرای این محصول باید از تیم حرفه‌ای و متخصص استفاده کرد.

کاربرد میلگرد بستر در ساختمان

کاربرد اصلی میلگرد بستر، مستحکم نمودن ساختمان و مسلح کردن آن در برابر زلزله است. میلگرد بستر در ساختمان‌های آجری و سفالی کاربرد بیشتری دارد، دلیل آن هم این است که ساختمان‌هایی که توسط سفال یا آجر ساخته شوند، از مقاومت کافی در برابر زلزله برخوردار نیستند. این امر موجب لزوم مقاوم سازی آنها می‌شود تا این ساختمان‌ها بتوانند در برابر زلزله و سایر بارها و فشارهای وارده، مقاومت کافی از خود نشان دهند. یکی از بهترین راه‌های مقاوم سازی ساختمان‌ها، استفاده از میلگرد بستر است. میلگرد بستر را در دیوارهای مختلف اعم از دیوار باربر و غیر باربر، دیوار سفالی و آجری مورد استفاده قرار می‌دهند. روش‌های دیگری نیز برای مقاوم سازی دیوار وجود دارد، اما به جرات می‌توان گفت بهترین روش مقاوم سازی دیوارها استفاده از میلگرد بستر است.

فرآیند تولید میلگرد بستر چگونه است؟

تولید میلگرد بستر طی چند مرحله مرحله انجام می‌شود. در مرحله اول کلاف با قطر 5.5 میلیمتر در طی عملیات کشسانی به مفتول‌های 4 میلیمتری تبدیل می‌شوند. پس از آن مفتول‌ها به کوره‌های با دمای 900 درجه سانتیگراد منتقل می‌شوند تا فرآیند آنیل شدن بر روی انها صورت گیرد. مرحله بعدی، آجدار شدن مفتول‌ها توسط دستگاه‌های تمام اتوماتیک و پس از آن، تبدیل آنها به میلگرد بستر است.

نحوه استفاده از میلگرد بستر در ساختمان (نحوه اجرای میلگرد بستر در دیوار)

میلگرد بستر در دیوار به دو صورت افقی و عمودی اجرا می‌شود. اتصال میلگرد بستر به ستون توسط گیره و قلاب صورت می‌گیرد. روش اجرای میلگرد بستر به صورت عمودی و افقی یکسان است و در میان ردیف‌های بلوک‌ها، میلگرد بستر قرار داده می‌شود. تنها تفاوت اجرای افقی و عمودی میلگرد بستر را می‌توان در این انست که در اجرای افقی، انتهای میلگرد بستر به اندازه 20 سانتی متر خم می‌شود تا به خوبی به گیره و قلاب متصل شود. در اجرای عمودی میلگرد بستر، انتهای میلگرد بستر به صورت 90 درجه خم می‌شود و درون ناودانی تیر قرار می‌گیرد. در این روش میلگرد بستر به قلاب و گیره متصل نمی‌شود.

اجرای میلگرد بستر
اجرای میلگرد بستر

سایز استاندارد میلگرد بستر در بازار

میلگرد بستر موجود در بازار غالبا با طول سه متر تولید می‌شود. مفتول‌های به کار رفته در این محصول، قطر 4 میلیمتر دارند. البته به سفارش برخی مشتریان می‌توان میلگرد بستر را با مفتول‌های 6 میلیمتری نیز تولید کرد. میلگرد بستر در عرض‌های 5.5، 11 و 15 سانتیمتر تولید می‌شود. وزن این میلگردها به ترتیب 670 گرم، 730 گرم و 770 گرم است.

محاسبه میلگرد بستر در ساختمان

یکی از مسائلی که ذهن سازندگان را به خود مشغول می‌کند این است که برای ساخت سازه مورد نظر خود به چه میزان میلگرد بستر نیاز دارند. بر اساس آیین نامه ملی ساختمان، به 3 روش می‌توان میزان میلگرد بستر مورد نیاز برای ساختمان را محاسبه کرد. در این بخش، این روش‌ها را به اختصار توضیح می‌دهیم.

روش اول: محاسبه مقدار مقطع میلگرد بستر بر اساس سطح مقطع دیوار

در این روش با بررسی دیوارها، به صورت حدودی مقدار مقطع میلگرد بستر را محاسبه می‌کنیم. برای این محاسبه باید بدانید که مجموع سطوح مقطع مفتول‌های به کار رفته در میلگرد بستر معادل با 0.0007 سطح مقطع دیوار است.

روش دوم: محاسبه تعداد شاخه‌های میلگرد بستر بر اساس ارتفاع دیوار

در این روش به ازای میزان مشخصی از ارتفاع دیوار، یک شاخه میلگرد بستر محاسبه می‌شود که به آن روش تجویزی گفته می‌شود. در روش تجویزی به ازای هر 40 سانتیمتر از ارتفاع دیوار، یک شاخه میلگرد بستر در نظر گرفته می‌شود.

روش سوم: محاسبه بر اساس وزن میلگرد بستر

این روش از جمله روش‌های قدیمی محاسبه وزن میلگرد بستر است که در آن مساحت کف میلگرد را محاسبه کرده و در طول آن ضرب می‌کنیم. عدد به دست آمده را در 7.8 ضرب کرده و سپس آن را بر 1000 تقسیم می‌کنیم تا وزن حدودی میلگرد بستر به دست آید.

روش دیگری برای محاسبه وزن میلگرد بستر نیز وجود دارد که این روش مطابق با استاندارد ISO3132 است. در این روش سایز میلگرد بستر را در خودش ضرب کرده و عدد حاصله را بر 162 تقسسیم می‌کنیم تا وزن تقریبی میلگرد بستر به دست آید.

میلگرد بستر در ساختمان
میلگرد بستر در ساختمان

میلگرد بستر در ساختمان بهتر است یا وال پست؟

یکی از راه‌های دیگر برای مقاوم سازی ساختمان، استفاده از وال پست است. برای اجرای وال پست، از ناودانی منقطع یا نبشی استفاده می‌شود که این محصول موجب اتصال دیوار به عناصر سازه‌ای می‌شود. این امر موجب می‌شود تا انتقال بار از دیوار به تیر یا ستون به درستی صورت گیرد. میلگرد بستر و وال پست تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که مهمترین این تفاوت‌ها را می‌توان مصالح آنها دانست. نحوه اجرای این دو محصول نیز با یکدیگر متفاوت است. وال پست با استفاده از ناودانی منقطع، و یا نبشی اجرا می‌شود و این ناودانی‌ها به وسیله جوشکاری یا رول بولت به زمین و یا ستون متصل می‌شوند. پس از آن عملیات دیوار چینی صورت می‌گیرد.

دومین تفاوت این دو محصول این است که وال پست نسبت به میلگرد بستر تنوع بیشتری دارد. مقاومت وال پست از میلگرد بستر نیز بیشتر است. وال پست را می‌توان جایگزینی برای میلگرد بستر دانست. باید بدانید که هر کدام از روش‌های مقاوم سازی ساختمان را در برابر زلزله انتخاب کردید، باید به اجرای درست و اصولی آن توجه داشت.

تفاوت میلگرد بستر و ال پست
تفاوت میلگرد بستر و ال پست

عوامل موثر در قیمت میلگرد بستر

عوامل متعددی بر روی قیمت میلگرد بستر تاثیرگذار هستند که از جمله مهمترین این عوامل می‌توان به سایز مفتول مورد استفاده در ساخت آن اشاره کرد. نوسانات قیمت ارز و به تبع آن قیمت جهانی آهن  بر روی قیمت تمام شده میلگرد بستر اثرگذار است. عامل دیگری که موجب تغییر قیمت میلگرد بستر می‌شود، وجود یا عدم وجود پوشش گالوانیزه برروی آن است. در صورتیکه میلگرد بستر با یک لایه گالوانیزه پوشانده شود، قیمت آن بیشتر می‌شود. طبیعی است که هر چه میزان سفارش شما بیشتر باشد، هزینه تمام شده آن نیز بیشتر است. در صورتی که نمی‌دانید برای ساختمان خود به چه میزان میلگرد بستر نیاز دارید، روش‌های محاسبه میلگرد بستر مورد نیاز ساختمان را در قسمت مربوطه مطالعه فرمایید.

خرید میلگرد بستر

همانگونه که گفته شد، میلگرد بستر در دو نوع نردبانی و خرپایی وجود دارد. هنگام خرید میلگرد بستر باید نوع میلگرد مورد نیاز خود را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که به صورت کلی مقاومت میلگرد بستر خرپایی بیشتر از نردبانی است و در نتیجه بیشتر خریداری می‌شود. به هنگام خرید باید میزان میلگرد بستر مورد نیاز خود را محاسبه کرده و قیمت حدودی آن را نیز در نظر بگیرید. حتما این مسئله را مورد توجه قرار دهید که محصول مورد نظر خود را از شرکت‌ها و فروشگاه‌های معتبر تهیه کنید.

فروش میلگرد بستر

یکی از مهمترین دغدغه‌های سازندگان این است که بدانند برای خرید میلگرد بستر باید از چه طریقی اقدام کنند. میلگرد بستر را می‌توان از شرکت‌ها و فروشندگان معتبر مصالح ساختمانی و یا فروشگاه‌های آهن الات تهیه کرد. برای خرید میلگرد بستر، پس از تعیین نوع میلگرد بستر مورد نظر، می‌توانید یه فروشنگان موجود در شهر خود مراجعه کنید. شرکت خانه بلوک از فروشندگان معتبر میلگرد بستر است که امکان ارسال محصول به سراسر ایران را دارد. در این مقاله سعی کردیم به بررسی میلگرد بستر در ساختمان بپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

خط ویژه

021-284283

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *