میلگرد بستر آیین نامه 2800

برای انجام هر کاری، باید قوانین اجرای آن را رعایت کنیم. آیین نامه 2800 ساختمان، یک قانون و استاندارد است که هنگام احداث هر سازه‌ای باید آن را رعایت کرد. از مهمترین المان‌های مورد استفاده در ساخت یک ساختمان، میلگرد بستر است. رعایت این آیین نامه در هنگام به کارگیری المان‌ها و مصالح مورد نیاز نیز ضروری است.  در این مقاله از خانه بلوک، به بررسی میلگرد بستر آِیین نامه 2800 می‌پردازیم.

پیوست 6 آیین نامه 2800 به چه می‌پردازد؟

پیوست 6 آیین نامه 2800 (آیین نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله) از تاریخ 5 تیر 1398 به واسطه ابلاغیه رسمی وزارت راه و شهرسازی، لازم الاجرا شد. اجرای این آیین نامه با موضوع طراحی لرزه‌ای و اجرای غیر سازه‌ای معماری، برای کلیه ساختمان‌ها الزامی است. به صورت کلی، رعایت مقررات ملی ساختمان و اجرای استانداردهای آن برای کلیه ساختمان‌ها اجباری است.

پیوست ششم آیین نامه 2800
پیوست ششم آیین نامه 2800

میلگرد بستر چیست؟

میلگرد بستر المانی از جنس فولاد است که در ردیف‌های افقی دیوار قرار می‌گیرد و وظیفه آن مسلح کردن دیوار و بهبود عملکرد آن در برابر زلزله و نیروها و ارتعاشاتی است که موجب ریزش دیوار می‌شود.

میلگرد بستر در ساختمان
میلگرد بستر در ساختمان

به صورت کلی به جهت پایدار نمود دیوار در برابر نیروهای داخل و خارج از صفحه، المان‌های زیر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  • وال پست: المان نگهدارنده دیوار که در حالات عمودی و افقی استفاده می‌شود.
  • میلگرد بستر: المانی مسلح کننده دیوار در برابر زلزله است.
  • اتصالات کشویی: از این اتصالات در نواحی اتصال دیوار به ستون یا تیر استفاده می‌شود.

میلگرد بستر آیین نامه 2800

به منظور اجرای بهتر میلگرد بستر، جزئیات اجرای آن و همچنین نحوه محاسبه این محصول، در پیوست ششم آیین نامه 2800 و همچنین نشریه 739 (راهنمای طراحی لرزه‌ای دیوارهای بنایی غیر سازه‌ای) به صورت مشروح ارائه شده است. برخی از این موارد به شرح ذیل است.

  • در دیوارهایی که عملکرد دو طرفه دارند و همچنین دیوارهای با دهانه افقی، میلگرد بستر به صورت مستقیم بر مقاومت خمشی تاثیر گذاشته و آن را بهبود می‌بخشد. در دیوارهای با دهانه عمودی، میلگرد بستر به صورت مستقیم در مقاومت خمشی تاثیری ندارد اما موجب بهبود عملکرد داخل صفحه دیوار و درنتیجه کاهش ترک‌های احتمالی می‌شود. این المان همچنین عملکرد خارج از صفحه دیوارهای دهانه قائم را نیز بهبود می‌بخشد.
  • طبق پیوست ششم آیین نامه 2800 (آیین نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله) کلیه دیوارهای ساخته شده با بلوک باید با استفاده از ابزار مناسب مسلح شوند. استفاده از میلگرد بستر یکی از آسان‌ترین روش‌هایی است که ما را به این هدف از آیین نامه می‌رساند.
  • میلگرد بستر می‌تواند میلگرد معمولی و آجدار باشد. اما به صورت معمول، میلگرد بستر از دو مفتول یا میلگرد آجدار تشکیل شده است که در میان آنها مفتول‌های میانی به صورت نردبانی یا خرپایی قرار گرفته‌اند.
  • در صورتی که مفتول‌های میانی به صورت زیگزاگی باشند، میلگرد بستر خرپایی بوده، و در صورتی که مفتول‌های میانی به صورت عمود بر دو میلگرد اصلی قرار گرفته باشند، میلگرد بستر نردبانی یا پلکانی خواهد بود. باید توجه داشت که میلگرد بستر خرپایی نسبت به میلگرد بستر نردبانی مقاومت بیشتری داشته و در نتیجه پرکاربردتر است.
  • در حالت کلی حداقل قطر مفتول به کار رفته در میلگرد بستر باید 4 میلیمتر باشد و حداکثر قطر آن باید به اندازه نصف ضخامت ملات باشد.
  • عرض میلگرد بستر باید 3 سانتیمتر کمتر از عرض دیوار باشد.
  • گام میلگرد بستر خرپایی باید بین 40 الی 50 سانتیمتر باشد.
  • توجه داشته باشید که طول همپوشانی میلگرد بستر با میلگرد بستر دیگر و یا با گیره، باید حداقل 75 برابر قطر میلگرد بستر باشد.
  • اتصال گیره میلگرد بستر به ستون بتنی باید به روش روتاری یعنی به وسیله پیچ و رولپلاک صورت گیرد و نباید برای این کار از روش‌های چکشی و تفنگی استفاده کرد.
اجرای میلگرد بستر
اجرای میلگرد بستر

در این مقاله از خانه بلوک، به بررسی میلگرد بستر آیین نامه 2800 پرداختیم. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *