میلگرد بستر هبلکس

یکی از مهم‌ترین عواملی که باید به هنگام طراحی و ساخت یک سازه در نظر گرفته شود، مقاومت سازه در برابر عوامل خارجی و توانایی آن در تحمل بار مرده ساختمان است. زلزله، طوفان و باد از جمله این عوامل خارجی هستند. یکی از راه‌های مقاوم سازی ساختمان در برابر عوامل خارجی، اجرای میلگرد بستر است. این روش مقاوم سازی، سرعت اجرای بالا و هزینه پایین دارد. در این مقاله از خانه بلوک به بررسی میلگرد بستر هبلکس و نحوه اجرا و اتصالات آن می‌پردازیم.

میلگرد بستر هبلکس چیست؟

میلگرد بستر هبلکس محصولی است که از قرارگیری میلگردها به صورت طولی و عرضی در کنار یکدیگر تشکیل شده است. میلگردهای اصلی در این المان، به صورت طولی و به موازات یکدیگر قرار می‌گیرند و میلگردهای فرعی در میان دو میلگرد اصلی، به صورت نردبانی (پلکانی) یا خرپایی (زیگزاگی) قرار داده می‌شوند. وظیفه میلگرد بستر، حفاظت از دیوار در برابر بارهای جانبی و جلوگیری از شکست آن است. قطر میلگردهای مورد استفاده در این محصول حدود 4 میلیمتر است و جنس استیل استینلس یا استیل گالوانیزه دارند. این جنس در برابر عوامل محیطی مخرب مقاوم است. بر روی این میلگردها شیارهایی وجود دارد که موجب می‌شود تماس بیشتری بین میلگرد و ملات صورت گیرد که این امر موجب می‌شود عملکرد این محصول در مقاوم سازی ساختمان بیشتر شود.

میلگرد بستر
میلگرد بستر

لزوم استفاده از میلگرد بستر هبلکس

در سازه‌های گوناگون و به دلایل متعدد از میلگرد بستر استفاده می‌شود. مهمترین دلیل استفاده از این محصول، مقاوم سازی دیوارهاست. در دیوارهای دارای بازشو از میلگرد بستر استفاده فراوانی می‌شود. نقش میلگرد بستر در این دیوارها، کاهش نواسانات وارد شده به درزها می‌باشد. در هنگام ساخت دیوارهای حاشیه‌ای ساختمان و یا سازه‌هایی با دهانه عریض و همچنین هنگام استفاده از پنل‌های بزرگ در دیوار، از میلگرد بستر استفاده می‌شود.

انواع میلگرد بستر هبلکس

میلگرد بستر هبلکس در دو نوع وجود دارد که تفاوت اصلی آنها در شکل ظاهریشان است.

نوع اول: میلگرد بستر نردبانی

میلگرد بستر نردبانی همانگونه که از نامش پیداست، شکلی مانند یک نردبان دارد. به گونه‌ای که دو میلگرد به صورت موازی و با فاصله‌ مشخص (این فاصله نسبت به عرض بلوک یا ضخامت دیوار متغیر است و می‌تواند بین ۶ تا ۱۱ سانتیمتر باشد) و مفتول‌های فلزی یا همان میلگرد با فاصله‌ حدود ۴۰ سانتیمتری از یکدیگر بین این دو میلگرد قرار می‌گیرند. میلگرد بستر نردبانی یا پلکانی معمولا برای دیوارهای چند جداره و دیوارهایی که‌ فضای خالی میان آنها و عناصر سازه‌ای بیشتر از حد معمول است به کار می‌رود.

نوع دوم: میلگرد خرپایی

میلگرد بستر خرپایی یا زیگزاگی متشکل از دو میلگرد موازی (مانند میلگرد بستر نردباتی) است. تفاوت این نوع میلگرد با میگلرد بستر نردبانی، این است که مفتول‌های میان این دو میلگرد موازی به صورت زیگزاگ هستند.

انواع گفته‌ شده‌ معمولا به صورت آماده خریداری می‌شوند و در محل ساخت و ساز ساخته و یا مونتاژ نمی‌شوند. میلگردهای طولی یا همان دو میلگرد موازی در میلگرد بستر باید از نوع آجدار باشند و مفتول‌های میانی ساده هستند.

انواع میلگرد بستر
انواع میلگرد بستر

نحوه اتصال میلگرد بستر هبلکس

برای اتصال میلگرد بستر هبلکس به عناصر سازه‌ای، مجموعه‌ای از اتصالات مورد استفاده قرار می‌گیرد که این اتصالات نقش اساسی در عملکرد و مقاوم سازی دیوار نیز دارند.

بست یا گیره یکی از این اتصالات است. در ساختمان‌های با اسکلت فلزی، بست یا گیره میلگرد بستر با استفاده از پیچ و رولپلاک و یا میخ بتن به ستون متصل می‌شود. قلاب یکی دیگر از این اتصالات است. در واقع قلاب، وسیله‌ای است که میلگرد بستر را به بست یا گیره متصل می‌کند. قلاب درون شیاری که بر روی گیره قرار دارد، قرار می‌گیرد.

گیره و قلاب برای اتصال میلگرد بستر
قلاب برای اتصال میلگرد بستر

میلگرد بستر هبلکس چگونه اجرا می‌شود؟

میلگرد بستر به دو صورت عمودی و افقی اجرا می‌شود. اجرای میلگرد بستر به صوت افقی و عمودی تقریبا یکسان است و تفاوت کوچکی با یکدیگر دارند. مراحل اجرای میلگرد بستر به صورت زیر است.

مرحله اول: در ابتدا، نقاط و محل اتصال میلگرد بستر به ستون مشخص می‌شود. این نقاط معمولا در فواصل 40 سانتیمتری از یکدیگر قرار می‌گیرند، یعنی هر دو ردیف یکبار.

مرحله دوم: در این مرحله بست یا گیره میلگرد بستر به وسیله میخ و رولپلاک و یا جوشکاری به ستون متصل می‌شود.

مرحله سوم: این مرحله، مرحله قرارگیری میلگرد بستر است. باید توجه داشت که هر یک رج در میان باید از میلگردهای بستر پلکانی و خرپایی استفاده کرد. تفاوت اصلی روش اجرای عمودی و افقی در این مرحله است.

در روش افقی انتهای میلگرد حدود 20 سانتیمتر باید خم شود تا به خوبی به قلاب گیر کند. در آخرین ردیف، دیوار به وسیله یونولیت از تیر جدا می‌شود.

در روش عمودی میلگرد بستر به قلاب و گیره متل نمی‌شود. بلکه در این روش انتهای میلگرد را 90 درجه خم می‌کنیم و درون ناودانی تیر قرار می‌دهیم. پس از آن فضای خالی بین دیوار و تیر، به وسیله بتن پر می‌شود.

اجرای میلگرد بستر
اجرای میلگرد بستر

جمع بندی

در این مقاله به بررسی میلگرد بستر هبلکس پرداختیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با مجموعه خانه بلوک، با خط ویژه 021-284283 تماس بگیرید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *