یکی از اصلیترین مواد برای ساخت مصالح ساختمان سازی، پوکه ساختمانی است. پوکه ساختمانی در دو نوع معدنی و صنعتی وجود دارد. هنگام فوران آتشفشان، گدازههای آتشفشانی یا ماگما در سطح زمین جاری میشود، پس از آن سرد شده و به صورت تکه سنگهایی ریز و درشت درمیآید. به این تکه سنگها، پوکه معدنی میگویند. خانه بلوک در این مقاله به بررسی کامل پوکه معدنی، انواع و کاربرد آن میپردازد.
پوکه معدنی چیست؟
همانطور که در قسمت بالا اشاره شد، پوکه معدنی یا pumice حاصل فعالیت آتشفشان است. جنس این پوکه از ماگما یا گدازههای آتشفشانی است. پوکه چگالی بسیار پایینی دارد، چگالی این ماده کمتر از 1000 کیلوگرم بر متر مکعب است. درجه سختی آن نیز بالاست. پوکه معدنی معمولا در رنگهای سفید، زرد، قهوهای و یا خاکستری مایل به مشکی وجود دارد. این پوکه دانه بندیهای متفاوتی دارد و از ذرات غباری گرفته تا قطعات بزرگ با قطر بیش از 10 سانتی متر را شامل میشود که هر یک از این پوکهها کاربرد بخصوصی دارند.
سابقه مصرف پوکه به دهه 1960 میلادی برمیگردد. در این دهه، مهندسین رومی از آن برای ساخت بناهای باستانی استفاده میکردند. امروزه نیز در ایران از این ماده در صنایع گوناگون از جمله صنعت ساختمان سازی استفاده میشود. پوکه معدنی ساختمانی از ایران به کشورهای همسایه حاشیه خلیج فارس نیز صادر میگردد.
پوکه معدنی چگونه تشکیل میشود؟
در پاسخ به این سوال که پوکه معدنی چگونه به وجود میآید، میتوان گفت این ماده از گدازههای آتشفشانی به دست میآید. ماگمای آتشفشانی در اثر حرارت و انبساط، از منافذ کوه بیرون زده و در سطح زمین جاری میگردد، جاری شدن مواد آتشفشانی موجب میشود که این مواد به سرعت سرد و منجمد شود. در هنگام سردشدن، گاز موجود در بافت آن از لابهلای مواد خارج میشود. خروج گاز موجب میشود که جای آن خالی بماند و در نتیجه ما شاهد تشکیل تکه سنگی بسیار سخت و محکم با حفرهها و سوراخهای ریز و درشت باشیم. این سنگ همان سنگ پوکه معدنی است.
پس از سرد شدن گدازههای آتشفشان و تشکیل سنگهای پوکه معدنی ساختمانی، ابتدا به وسیله بولدوزر ترانشه حفر شده و پس از آن به جهت استخراج پوکه، عملیات باطله برداری یا برداشتن سنگ و خاک از روی لایههای پوکه انجام میشود. بعد از این مرحله، به کمک لودر مواد معدنی را بارگیری کرده و توسط کامیون کمپرسی، آن را از محل معدن به کارخانه انتقال میدهند. تکههای بزرگ سنگ پوکه را میتوان به قطعات کوچک و بزرگ با سایزهای مختلف تبدیل کرد که هر کدام نام به خصوصی پیدا میکنند. پوکه معدنی بادامی، فندقی، عدسی و پودری از انواع این پوکه هستند.
مقایسه پوکه معدنی و پوکه صنعتی
در این بخش، دو نوع پوکه معدنی و پوکه صنعتی براساس معیار نحوه تولید بررسی میگردند.
نحوه تولید پوکه معدنی
تولید پوکه معدنی طی مراحل زیر صورت میگیرد.
-
کشف معدن و پوکه معدنی
اولین مرحله در تولید پوکه معدنی شناسایی و کشف معدن است. در این زمان باید توجه داشته باشیم که پوکه معدنی که در ناحیه معدن تولید میشود از کیفیت خوبی برخوردار باشد. در صورتی که کیفیت پوکه قابل قبول نباشد، سرمایه گذاری بر روی آن کار درستی نیست. موقعیت جغرافیایی و دسترسی پذیری معدن نیز یکی از نکاتی است که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
-
ثبت معدن
دومین مرحله از فرایند تولید پوکه معدنی، ثبت معدن است. بدین منظور باید نقشههای لازم را تهیه کرده و به سازمان مربوطه ارائه داد. به منظور ثبت معدن ابتدا باید درخواست این کار را به سازمان صنعت و معدن بدهیم. در صورت موافقت با درخواست، پروانه بهره برداری برای فرد صادر شده و میتوان عملیات استخراج پوکه معدنی از معدن را شروع کرد.
-
عملیات باطله برداری
عملیات باطله برداری شامل تسطیح و آماده سازی زمین میشود. اولین گام در این مرحله، حفر ترانشه است. پس از حفر ترانشه، عملیات باطله برداری انجام میشود و دلیل آن نیز استخراج صحیح تر و بهتر پوکه معدنی است. در عملیات باطله برداری، سنگ و خاک از روی لایههای پوکه معدنی برداشته میشوند. پس از انجام باطله برداری، پله بندی انجام میشود. در عملیات پله بندی، پلههایی عریض با ارتفاع 6 متر احداث میشود. عرض این پلهها باید به میزانی باشد که رفت و آمد وسایل نقلیه و تجهیزات معدنی به راحتی صورت گیرد. این عرض معمولا بین 15 تا 25 متر در نظر گرفته میشود.
-
استخراج پوکه معدنی
آخرین مرحله در تولید پوکه معدنی، استخراج آن است. برای انجام این کار از بولدوزر و لودر استفاده میشود. پوکههای بارگیری شده در کامیون کمپرسی بارگیری شده و به کارخانه منتقل میشوند. سنگهای بزرگ پوکه معدنی در کارخانه به قطعات کوچک نبدیل میشوند. ابعاد این قطعات با یکدیگر متفاوت بوده و با توجه به ابعادشان اسامی مختلف داشته و کاربرد و مصرف آنها نیز متفاوت خواهد بود. پوکه معدنی بادامی، فندقی، عدسی و پودری را میتوان انواع پوکه معدنی دانست.
نحوه تولید پوکه صنعتی
پوکه صنعتی طی سه مرحله اصلی تلید میشود.
-
مرحله اول
مرحله اول مرحله ورود خاک از جعبه تغذیه به خط تولید و سپس توزین آن است. پس از آن خاک از دروازه مغناطیسی عبور کرده و وارد آسیاب میشود. خاک درون آسیاب با آب ترکیب شده و از صفحه مشبک با روزنههای ۱۸ میلی متری عبور داده میشود. پس از آن ترکیب وارد مخلوط کن شده و به واسطه محورهای چرخ گوشتی، ورز داده میشود و حالت پلاستیکی به خود میگیرد. پس از آن گل ایجاد شده از آسیابی غلطکی با مجرای ۲ میلی متر عبور داده میشود تا حالتی یکنواخت و یکدست پیدا کند. زمانی که گل یکدست شده به کوره خشک کن هدایت میشود، این مرحله پایان مییابد.
-
مرحله دوم
در هنگام شروع این مرحله گل تولید شده به کورهای ۳۵ متری قرار وارد شده و در کوره حرارت میبیند تا خشک و ریز شود. حرارت این کوره در ابتدا ۱۵۰ تا ۲۰۰ درجه سانتی گراد است و به تدریج افزایش مییابد تا به دمای ۵۵۰ تا ۶۰۰ درجه سانتی گراد برسد. گل در این کوره خشک شده و تبدیل به گندله میشود.پس از آن، گندلههایبه کوره ای منتقل میشوند تا پخته شوند. این کوره 22 متر طول دارد و به صورت 6 دور در دقیقه دوران میکند. این کوره در ابتدا 600 درجه سانتیگراد دما داشته و به تدریج دمای آن به 1200 درجه سانتیگراد میرسد. افزایش دما موجب میشود تا گندلهها منبسط شده و تبدیل به سبکدانه شوند. این دانهها بافتی متخلخل داشته و قطری بین یک تا 20 میلیمتر دارند.
-
مرحله سوم
سومین مرحله از تولید پوکه صنعتی، خنک کردن سبکدانهها به وسیله خنک کننده ماهوارهای است. پس از آن سبکدانهها از طریق نوارهای خروجی به محوطه منتقل میشوند.
تفاوت پوکه معدنی و پوکه صنعتی به لحاظ ویژگی
فرق پوکه معدنی و پوکه صنعتی به لحاظ ویژگی از دیگر مواردی هستند که مورد مقایسه قرار میگیرند.
ویژگیهای پوکه معدنی
- این پوکه وزن مخصوصی بین 500 تا 1000 کیلوگرم بر متر مکعب دارد. وزن این پوکه به حدی پایین است که که روی آب شناور میماند.
- استفاده از این پوکه در مصالح ساختمانی موجب میشود تا این مصالح از دوام و طول عمر بالایی برخوردار شوند.
- این پوکه مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش سوزی دارد. پوکه معدنی قادر به تحمل حرارت تا 760 درجه سانتیگراد است. جالب است بدانید که در این دما نیز هیچ تغییری در حجم و ظاهر این پوکه ایجاد نمیشود.
- استفاده از پوکه معدنی برای سبک سازی سازههای گوناگون بسیار مناسب است.
- این پوکه کاربرد بسیار آسانی دارد و به راحتی مصرف میشود.
- پوکه معدنی تخلخل بالایی در بافت خود دارد. این ویژگی موجب میشود تا این ماده از نظر صوتی و حرارتی به عایقی مناسب تبدیل شود. پوکه معدنی به خاطر دارا بودن این ویژگی، در عایق بندی بخشهای مختلف ساختمان به کار گرفته میشود.
- این پوکه مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارد، به همین دلیل گزینهای مناسب برای ساخت سازههای ضد زلزله است.
ویژگیهای پوکه صنعتی
- وزن این پوکه بسیار پایین است
- پوکه صنعتی به عنوان عایق صوتی بسیار قوی عمل میکند.
- این پوکه مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش سوزی دارد.
- پوکه صنعتی فاسد نمیشود.
- پوکه صنعتی دوام و پایداری شیمیایی بسیار بالایی دارد.
- هدایت حرارتی این پوکه بسیار پایین است.
قیمت پوکه معدنی
نوع پوکه معدنی | وزن پوکه | قیمت پوکه |
---|---|---|
پوکه معدنی بادامی | 600kg | 260000 تومان |
پوکه معدنی نخودی | 600kg | 320000 تومان |
پوکه معدنی عدسی | 600kg | 320000 تومان |
قیمت پوکه در فرآیند ساختمان سازی براساس پارامترهای وزن، اندازه و نوع آن بر اساس متر مکعب، کیلوگرم و یا تن محاسبه میگردد. به دلیل اینکه این محصول در مقایسه با سایر محصولات ساختمانی از قیمت مناسبتری برخوردار است، مورد استقبال بسیاری واقع شده است. شما عزیزان میتوانید از طریق ارتباط با کارشناسان شرکت خانه بلوک، از قیمت پوکه معدنی به طور دقیق مطلع شوید.
خرید پوکه معدنی
پوکه معدنی به سبکدانههایی گفته میشود که در اثر فوران آتش فشانها باقی میماند و دارای انواع و ویژگیهای مختلفی میباشد. به جهت سفارش پوکه معدنی به میزان دلخواه و در انواع مختلف آن، همچنین به جهت خرید بلوک پوکهای، با شمارههای تماس مجموعه خانه بلوک تماس حاصل فرمایید و سفارش خود را در کوتاه ترین زمان ممکن و با بهترین قیمت تحویل بگیرید. شرکت خانه بلوک پوکه معدنی را همانند سایر محصولات به صورت درجه یک و با کیفیت در اختیار شما قرار میدهد.
ویژگیهای پوکه معدنی
پوکه معدنی دارای ویژگیهای متمایز کنندهای است که به ذکر آنها میپردازیم:
ویژگی | پوکه معدنی |
---|---|
وزن | بر حسب نوع پوکه معدنی بین 700 تا 1100 کیلوگرم |
عایق بودن | پوکه معدنی به نسبت سایر مصالح در برابر صوت و انتقال حرارت عایق است. |
جذب آب | به دلیل وجود تخلخل تا 70 در صد آب را جذب میکند |
عمر مفید | بدون هیچ خرابی یا پوسیدگی تا مدت زیادی عمر میکند. |
مصرف سیمان | تا 30 درصد در مصرف سیمان صرفه جویی می شود. |
وزن مخصوص پوکه معدنی
پوکه معدنی سنگی آتشفشانی است و با توجه به اینکه همه پوکهها همانند یکدیگر نیستند، در نتیجه وزن مخصوص پوکه معدنی ساختمانی نیز متفاوت است. به طور کلی پوکه از وزن کمی برخوردار است از این رو از پوکه برای کارهای ساختمان سازی استفاده میشود.
با توجه به اینکه واحد اندازه گیری وزن پوکه، متر مکعب میباشد، وزن مخصوص هر یک از انواع پوکه به طور میانگین بین 500 تا 700 متر مکعب است.
انواع پوکه معدنی
پوکه انواع مختلفی دارد که در این قسمت به بررسی مختصر هر کدام از آنها میپردازیم. یکی از این موارد، به لحاظ رنگ است که در دو نوع سفید و سیاه وجود دارد.
پوکه معدنی سفید (پوکه بستان آباد)
پوکه سفید با نامهای پوکه سفید بستان آباد یا پوکه سفید تبریز شناخته میشود. این پوکه در معادن تبریز فراوان است.

پوکه معدنی سیاه (پوکه قروه)
پوکه سیاه، پوکه سیاه قروه نیز نامیده میشود. بیشترین مقدار از این نوع پوکه در شهر قروه استان کردستان یافت میشود.

مقایسه پوکه معدنی سفید و سیاه
پوکه سیاه و سفید هر دو، پوکههای پرکاربردی در ایران هستند. هر کدام از این پوکهها ویژگیهای منحصر به فردی دارند. در مقالهای دیگر به بررسی کامل هر دو آنها و تفاوتهایشان خواهیم پرداخت. به صورت کلی تفاوت اصلی پوکههای سیاه و سفید، موردهای زیر است.
- پوکه سفید از پوکه سیاه وزن مخصوص پایینتر داشته و سبکتر است.
- پوکه سیاه نسبت به پوکه سفید مقاومتر بوده و استحکام بیشتری دارد.
از دیگر معیارهایی که میتوان بر اساس آن، پوکه را دسته بندی کرد، سایز و ابعاد آن است. این پوکه از نظر ابعاد به دستههای زیر تقسیم بندی میشود.
پوکه معدنی بادامی
پوکه بادامی نسبت به سایر انواع پوکهها، ابعاد بزرگتری دارد. این پوکه مشابه با پوکه فندقی (نخودی) و عدسی است. تفاوت آن با دو پوکه ذکر شده، این است که نسبت به آنها سایز بزرگتری دارد. در ادامه به بررسی بیشتر پوکه فندقی یا نخودی و پوکه عدسی میپردازیم. از این سایز پوکه در کف سازی و شیب بندی ساختمان استفاده میشود.

پوکه معدنی فندقی یا نخودی
معمولا به پوکههایی که قطر زیر 20 میلی متر دارند، پوکه نخودی یا فندقی میگویند. پوکه نخودی عموما قطری بین 10 تا 20 میلی متر دارند. وزن پوکه فندقی چیزی بین 500 تا 700 کیلوگرم در هر متر مکعب است. لازم به ذکر است که هر چه کیفیت این پوکه بیشتر باشد، وزن آن در هر متر مکعب کمتر است. این پوکه مقاومت بسیار بالایی داشته و از آن برای نوسازی طبقات ساختمانها و یا مصارف کشاورزی و زهکشی استفاده میگردد.

پوکه معدنی عدسی
پوکه با ابعاد بین 4 تا 10 میلی متر، در دسته پوکه عدسی قرار میگیرد. در ساخت بلوک سبک، بلوک دیواری از این پوکه استفاده میگردد.

پوکه معدنی پودری (فیلر)
ابعاد پوکه پودری بین صفر تا 4 میلی متر است. این پوکه در ساخت بتن، ساخت بلوک دیواری و بلوک سقفی و همچنین پر کردن سطح لوله کاربرد دارد.

کاربرد پوکه
پوکه معدنی به علت مزایای فراوانی که دارد، در زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. در این قسمت به بررسی کاربردهای این ماده در صنایع مختلف میپردازیم.
کاربرد پوکه در ساختمان سازی
یکی از کاربردهای پوکه معدنی، در ساختمان سازی است. این کاربرد گسترده، به دلیل مقاومت بالای آن در برابر ضربه و فشار است. کاربرد پوکه در ساختمان سازی شامل موارد زیر است:
پلاستر
از کاربردهای پوکه در ساختمان سازی، ساخت پلاستر است. بهبود پوشش، سهولت در حمل و نقل، مقاومت در برابر حریق و مقاومت در برابر ترک خوردگی از جمله ویژگیهای پلاستر ساخته شده به واسطه پوکه است. در ساخت پلاسترهای ویژه نیز از پوکه معدنی استفاده میشود. پلاسترهای ویژه از نوع پلاسترهای عایق صوت و حرارت هستند و کاربرد اصلی آنها در سقف و قسمتهای بالایی دیوار است.
عایق پرکننده
از دیگر کاربردهای پوکه یا پومیس در ساختمان سازی، استفاده از آن به عنوان عایق بین دیوارها یا پکننده حفرههای بین بلوکهای سیمانی است. از جمله کشورهایی که از پوکه به عنوان عایق پر کننده استفاده فراوان میکند، ایالت متحده آمریکا است.
عایق صوتی
از کاربردهای پوکه معدنی، میتوان به عایق سازی صوتی ساختمان اشاره کرد. بدین منظور در ساخت کاشیهای عایق صدا از این ماده استفاده میشود. این کاشیها وزن پایینی داشته و در برابر حریق مقاوم و بادوامند.
عایق کاری کف
از دیگر موارد کاربرد پوکه معدنی در ساختمان سازی، عایق کاری کف است. عایق پومیسی در قسمت زیرین کف به کار میرود. به خصوص در کفهای چوبی اتاقها، به منظور تراز کردن کف و کاهش انتقال صدا به طبقات زیرین و همچنین عایق حرارتی برای سیستم لولههای کف، از این ماده استفاده میشود.
استفاده در بتن
استفاده از پوکه در هنگام تهیه ملات بتن موجب ایجاد حبابهای ریز هوا در آن میشود. همین امر موجب کاهش چگالی بتن میشود. افزودن پوکه معدنی به بتن موجب افزایش خاصیت عایقی در آن نیز میشود. البته باید به این نکته توجه داشت که ملات بتن ساخته شده با پومیس به اندازه سایر ملاتها استحکام و مقاومت ندارد.
شیب بندی یا کف سازی
به منظور تراز کردن سطح کف یا شیب بندی روی سوح کف ساختمان، بین کومهای اجرایی روی کف را با پوکه سبک پر میکنند.
کاربرد پوکه در کشاورزی
از پوکه معدنی میتوان به عنوان یک ماده بسیار مفید و مغذی در خاک استفاده کرد که موجب رشد هر چه بهتر گیاهان میشود. وجود این ماده در خاک موجب افزایش قابلیت کشت آن میشود. از این ماده برای ساخت آفت کشها و کود و قارچ کشها هم استفاده میشود. این ماده به علت تخلخل بالایی که دارد، آب را به مدت زمان طولانی در خود نگه میدارد. وجود این ماده در خاک موجب میشود که رطوبت خاک دیر تر از بین برود. وجود تخلخل در این ماده باعث هوادهی بیشتر به خاک میشود و در نتیجه اکسیژن بیشتری به ریشه گیاهان میرسد. در نتیجه پومیس نقش فعالی در اکسیژن دهی به خاک و ریشه گیاه دارد.
کاربرد پوکه در صنعت
پوکه در صنایع مختلفی چون صنعت نساجی، صنعت آرایشی و بهداشتی و … کاربرد دارد. در این قسمت به بررسی کاربردهای این ماده در صنعت میپردازیم.
کاربرد به عنوان ساینده صنعتی در نساجی
از جمله کاربردهای این پوکه، استفاده از آن به عنوان ساینده صنعتی برای ساییدن سطوح ناصاف است. برای مثال از این ماده میتوان برای ساییدن پارچههای زمخت و یا سنگ شوی کردن پارچه استفاده کرد.
کاربرد در محصولات آرایشی و بهداشتی
پوکه در صنعت آرایشی و بهداشتی کاربردهای فراوانی دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به ساخت موارد زیر اشاره کرد.
- خمیر دندان و سفید کننده دندان
- اسکراب آرایشی
- پاک کننده های دسست و پاک کننده آرایشی
مزایای پوکه معدنی
- وزن مخصوص این پوکه بین 500 تا 1000 کیلوگرم بر متر مکعب است. وزن مخصوص پایین آن به صورتی است که روی آب شناور میماند.
- مصالح ساختمانی که در تولید آنها از پوکه معدنی استفاده میشود، از دوام بسیار بالایی برخوردار هستند.
- پوکه معدنی بسیار مقاوم در برابر آتش سوزی است. این پوکه حرارت تا 760 درجه سانتی گراد را تحمل میکند و در این حالت حجم و ظاهر آن تغییری نمیکند.
- پوکه برای سبک سازی سازههای گوناگون بسیار مناسب است.
- کاربرد این پوکه بسیار آسان است.
- تخلخل بالایی که در بافت پوکه معدنی وجود دارد، موجب میشود که این ماده به عایق صوتی و حرارتی مناسبی تبدیل شود. به همین دلیل یکی از مهمترین کاربردهای پوکه، عایق بندی بخشهای مختلف ساختمان است.
- این پوکه بسیار مقاوم و مستحکم است و برای استفاده در ساخت سازههای ضد زلزله گزینهای مناسب است.
روش تولید پوکه معدنی
در این بخش به بررسی مراحل تولید پوکه معدنی میپردازیم.
-
مرحله اول تولید و ساخت پوکه معدنی: اکتشاف پوکه معدنی
اولین قدم در تولید پوکه معدنی، کشف و شناسایی معدن و پوکه معدنی است. هنگام شناسایی معدن باید به این نکته توجه داشت که آیا کیفیت پوکه معدنی در آن محل مناسب است یا خیر. زیرا در صورتی که پوکه در آن محل از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار نباشد، نباید بر روی آن سرمایه گذاری کرد. همچنین در این زمان باید به مکان جغرافیایی و میزان دسترسی پذیری معدن نیز توجه داشت.
-
مرحله دوم روش تولید پوکه معدنی: ثبت معدن پوکه معدنی
بدین منظور باید از محلی که معدن در آن وجود دارد نقشههای مناسب تهیه کرد و آن را به سازمانهای مرتبط ارائه کرد. برای ثبت معدن مورد نظر باید به سازمان صنعت و معدن درخواست داده شود. در صورتی که با این درخواست موافقت شود، فرد میتواند پروانه بهره برداری تهیه نموده و استخراج از معدن را شروع کند.
-
مرحله سوم تولید و ساخت پوکه معدنی: انجام عملیات باطله برداری
سومین مرحله برای استخراج پوکه معدنی، انجام عملیات باطله برداری، تسطیح و آماده سازی است. بدین منظور باید به وسیله بولدوزر، ترانشه حفر کرد و بعد از آن به منظور استخراج صحیح تر و بهتر پوکهها، عملیات باطله برداری انجام داد. به برداشتن سنگ و خاک از روی لایههای پوکه، عملیات باطله برداری میگویند. در صورت امکان، در این مرحله، پس از انجام باطله برداری، عملیات پله بندی نیز انجام میشود. به این منظور پلههایی با ارتفاع حدود 6 متر و عرض مناسب برای رفت و آمد وسایل نقلیه و تجهیزات معدنی ایجاد میشود. عرض این پلهها معمولا 15 الی 25 متر در نظر گرفته میشوند.
-
مرحله چهارم روش تولید پوکه معدنی: استخراج پوکه معدنی
مرحله آخر مرحله استخراج پوکه معدنی است. برداشت و استخراج پوکه معدنی به وسیله لودر و بولدوزر انجام میشود و درون کامیون کمپرسی بارگیری شده و به کارخانه انتقال مییابد. تکههای بزرگ سنگ پوکه معدنی در کارخانه به قطعات کوچک با سایزهای مختلف تبدیل میشود. پوکههای معدنی تولید شده با توجه به ابعادی که دارند، اسامی مخصوص به خود را پیدا میکنند و در مصارف مختلفی به کار میروند. پوکه معدنی بادامی، پوکه معدنی فندقی، پوکه معدنی عدسی و پوکه معدنی پودری از انواع پوکه معدنی هستند.
نحوه تشخیص پوکه معدنی مرغوب
برای تشخیص مرغوبیت پوکه، ابتدا باید جواب این سوال را بدانیم که بهترین نوع پوکه معدنی چه ویژگیهایی دارد؟
برای تشخیص کیفیت و مرغوبیت، باید ویژگیهای زیر را در آن بررسی کنیم.
چگالی پوکه
گفته شد چگالی پوکه باید بین 500 تا 1000 کیلوگرم بر متر باشد. بهترین پوکههای معدنی چگالی حدود 600 کیلوگرم بر متر مکعب دارند.
مقاومت و استحکام پوکه
از دیگر ویژگیهای پوکه مرغوب، درجه سختی بالا و مقاومت زیاد این سنگ آتشفشانی است. هر چه این سنگ مقاومت بیشتری از خود در برابر ضربه، فشار و حرارت نشان دهد، به مرغوبیت بیشتر نزدیک تر خواهد شد.
میزان تخلخل پوکه
از دیگر ویژگیهایی که در مرغوبیت پوکه موثر است، میزان تخلخل آن است. هرچه سنگ پوکه متخلخلتر باشد، چگالی آن کمتر و در نتیجه کیفیت آن بیشتر خواهد شد.
رنگ پوکه
به طور قطعی نمیتوان گفت که پوکههای تیره مرغوبیت بیشتری دارند یا پوکههای روشن، اما اغلب پوکههای روشن ناخالصی بیشتری دارند. وجود مواد آهکی در پوکه موجب میشود تا رنگ آن روشن شود. به همین دلیل اغلب افراد پوکههای تیره را به پوکههای روشن ترجیح میدهند. البته همانطور که گفته شد نمیتوان گفت بهترین پوکهها دارای رنگ تیره هستند، اما معمولا عدم کیفیت در پوکههای تیره کمتر دیده میشود.

موقعیت مکانی استخراج پوکه
بهترین پوکهها از کدام شهرهای ایران استخراج میشوند؟ بهترین معادن استخراج پوکه در ایران، شهرهای قروه و بستان آباد هستند. قروه و بستان آباد جز مناطقی هستند که پوکههای برداشت شده از آنها همیشه جز بهترین پوکهها بودهاند و میتوان به معادن این شهرها اعتماد کرد.
وضعیت آب و هوایی منطقه تولید پوکه
شاید برای شما سوال باشد که وضعیت آب و هوایی محل استخراج پوکه، چه تاثیری در مرغوبیت آن دارد. اگر معدنی که پوکه از آن استخراج میشود در منطقهای با وضعیت آب و هوایی سرد و مرطوب قرار داشته باشد، کیفیت پوکه بیشتر خواهد بود. دلیل آن این است که هنگام فوران آتشفشان و جاری شدن مواد مذاب بر روی زمین، مواد مذاب با سرعت بیشتری سرد شده و در نتیجه مقدار گاز بیشتری در پوکه حبس میشود و همین دلیلی بر افزایش تخلخل پوکه و در نتیجه افزایش کیفیت پوکه معدنی میشود. قروه از جمله شهرهای سردسیر ایران است که کیفیت پوکههای به دست آمده از معادن آن نیز بسیار بالاست.
میزان پوکه ایجاد شده
هر چه میزان پوکهای که توسط آتشفشان تولید میشود بیشتر باشد، احتمال وجود ناخالصی بر روی سنگ پوکه و ترکیب شدن این دو هنگام استخراج کمتر است و در نتیجه پوکه برداشت شده دارای مرغوبیت بیشتری خواهد بود.
دفتر تهران
۲۸۳ ۲۸۴ – ۰۲۱
دفتر کرج
۵۱۲۵ ۳۴۲۰ – ۰۲۶
مدیر فروش
۰۹۱۲۱۰۲۷۶۶۷
چگونه میتوان کیفیت پوکه معدنی را بررسی نمود؟
ممکن است روشهایی برای بررسی کیفیت پوکه معدنی بیان شود اما مطمئنترین روش، خرید پوکه معدنی از مراکز معتبر و شناخته شده است.
آیا رنگ پوکه معدنی در کیفیت پوکه دخیل است؟
رنگ پوکه معدنی از سفید تا سیاه متغیر است که این امر بدلیل املاح و عناصر موجود در آن است و هیچگونه تاثیری در میزان کیفیت پوکه ندارد.
سلام ممنون از مطالب خوبتون من قصد خرید پوکه معدنی دارم ممنون میشم یه مشاوره ای درباره خرید پوکه معدنی و انتخابش بهم بدید.
سلام برای انتخاب و خرید پوکه معدنی باید به اندازه دانههای پوکه معدنی، میزان مقاومت فشاری، نوع کاربرد مد نظر شما و… توجه داشته باشید. پوکهها به انواع مختلف بادامی، عدسی، نخودی، فندقی، ماسهای، سیاه تقسیم بندی میشوند. برای دریافت مشاوره رایگان با شماره ارتباطی کارشناسان 283 284 – 021 تماس بگیرید.