مقایسه پوکه معدنی و پوکه صنعتی

پوکه، سنگدانه‌ای طبیعی یا فرآوری شده است. پوکه طبیعی، پوکه معدنی و پوکه فرآوری شده پوکه صنعتی نامیده می‌شود. پوکه‌ها بافتی متخلخل دارند که همین دلیل موجب پایین بودن وزن آنها می‌شود. پوکه معدنی و صنعتی سازگار با طبیعت هستند و در مصارف گوناگون به کار می‌روند. در این مقاله از خانه بلوک به مقایسه و تفاوت پوکه معدنی و پوکه صنعتی می‌پردازیم.

پوکه معدنی چیست؟

پوکه معدنی ماده‌ای است که از سرد شدن گدازه‌های آتشفشانی به وجود می‌آید. پوکه معدنی دارای وزنی پایین با درجه سختی بالا است. وزن این نوع پوکه کمتر از 1000 کیلوگرم بر متر مکعب است. سفید، زرد و خاکستری مایل به سفید از رنگ‌های پوکه معدنی هستند. دانه بندی‌های این پوکه متفاوت بوده و  از سایز ذرات غباری تا قطر بیش از 10 سانتیمتر وجود دارد. لازم به ذکر است که کاربرد پوکه معدنی با توجه به ابعاد آن تغییر می‌کند. در نتیجه هر کدام از انواع پوکه معدنی کاربردی منحصر به فرد دارند. استفاده از پوکه معدنی به دهه 1960 میلادی باز می‌گردد و در نتیجه استفاده از آن سابقه‌ای طولانی دارد. در این دهه، مهندسین رومی از این نوع پوکه در ساخت سازه‌های باستانی استفاده می‌کردند. امروزه استفاده از این پوکه در کشور ایران نیز رواج یافته است و حتی این محصول به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز صادر می‌شود.

پوکه معدنی سفید
پوکه معدنی

پوکه صنعتی چیست؟

یکی دیگر از انواع پوکه ساختمانی، پوکه صنعتی است. پوکه صنعتی همان دانه رس منبسط شده است که در دمای 1200 درجه سانتیگراد و در کوره‌های گردان تولید می‌شود. سطح بیرونی پوکه صنعتی دارای رنگ قهوه‌ای بوده و قسمت داخلی آن بافتی سیاه رنگ دارد.

پوکه صنعتی
پوکه صنعتی

تفاوت پوکه معدنی و پوکه صنعتی به لحاظ نحوه تولید

در این بخش، دو نوع پوکه معدنی و پوکه صنعتی براساس معیار نحوه تولید بررسی می‌گردند.

نحوه تولید پوکه معدنی

تولید پوکه معدنی طی مراحل زیر صورت می‌گیرد.

  • کشف معدن و پوکه معدنی

اولین مرحله در تولید پوکه معدنی شناسایی و کشف معدن است. در این زمان باید توجه داشته باشیم که پوکه معدنی که در ناحیه معدن تولید می‌شود از کیفیت خوبی برخوردار باشد. در صورتی که کیفیت پوکه قابل قبول نباشد، سرمایه گذاری بر روی آن کار درستی نیست. موقعیت جغرافیایی و دسترسی پذیری معدن نیز یکی از نکاتی است که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد.

  • ثبت معدن

دومین مرحله از فرایند تولید پوکه معدنی، ثبت معدن است. بدین منظور باید نقشه‌های لازم را تهیه کرده و به سازمان مربوطه ارائه داد. به منظور ثبت معدن ابتدا باید درخواست این کار را به سازمان صنعت و معدن بدهیم. در صورت موافقت با درخواست، پروانه بهره برداری برای فرد صادر شده و می‌توان عملیات استخراج پوکه معدنی از معدن را شروع کرد.

  • عملیات باطله برداری

عملیات باطله برداری شامل تسطیح و آماده سازی زمین می‌شود. اولین گام در این مرحله، حفر ترانشه است. پس از حفر ترانشه، عملیات باطله برداری انجام می‌شود و دلیل آن نیز استخراج صحیح تر و بهتر پوکه معدنی است. در عملیات باطله برداری، سنگ و خاک از روی لایه‌های پوکه معدنی برداشته می‌شوند. پس از انجام باطله برداری، پله بندی انجام می‌شود. در عملیات پله بندی، پله‌هایی عریض با ارتفاع 6 متر احداث می‌شود. عرض این پله‌ها باید به میزانی باشد که رفت و آمد وسایل نقلیه و تجهیزات معدنی به راحتی صورت گیرد. این عرض معمولا بین 15 تا 25 متر در نظر گرفته می‌شود.

  • استخراج پوکه معدنی

آخرین مرحله در تولید پوکه معدنی، استخراج آن است. برای انجام این کار از بولدوزر و لودر استفاده می‌شود. پوکه‌های بارگیری شده در کامیون کمپرسی بارگیری شده و به کارخانه منتقل می‌شوند. سنگ‌های بزرگ پوکه معدنی در کارخانه به قطعات کوچک نبدیل می‌شوند. ابعاد این قطعات با یکدیگر متفاوت بوده و با توجه به ابعادشان اسامی مختلف داشته و کاربرد و مصرف آنها نیز متفاوت خواهد بود. پوکه معدنی بادامی، فندقی، عدسی و پودری را می‌توان انواع پوکه معدنی دانست.

پوکه معدنی نخودی
پوکه معدنی نخودی

نحوه تولید پوکه صنعتی

پوکه صنعتی طی سه مرحله اصلی تلید می‌شود.

  • مرحله اول

مرحله اول مرحله ورود خاک از جعبه تغذیه به خط تولید و سپس توزین آن است. پس از آن خاک از دروازه مغناطیسی عبور کرده و وارد آسیاب می‌شود. خاک درون آسیاب با آب ترکیب شده و از صفحه مشبک با روزنه‌های ۱۸ میلی متری عبور داده می‌شود. پس از آن ترکیب وارد مخلوط کن شده و به واسطه محورهای چرخ گوشتی، ورز داده می‌شود و حالت پلاستیکی به خود می‌گیرد. پس از آن گل ایجاد شده از آسیابی غلطکی با مجرای ۲ میلی متر عبور داده می‌شود تا حالتی یکنواخت و یکدست پیدا کند. زمانی که گل یکدست شده به کوره خشک کن هدایت می‌شود، این مرحله پایان می‌یابد.

  • مرحله دوم

در هنگام شروع این مرحله گل تولید شده به کوره‌ای ۳۵ متری قرار وارد شده و در کوره حرارت می‌بیند تا خشک و ریز شود. حرارت این کوره در ابتدا ۱۵۰ تا ۲۰۰ درجه سانتی گراد است و به تدریج افزایش می‌یابد تا به دمای ۵۵۰ تا ۶۰۰ درجه سانتی گراد برسد. گل در این کوره خشک شده و تبدیل به گندله می‌شود.پس از آن، گندله‌هایبه کوره ای منتقل می‌شوند تا پخته شوند. این کوره 22 متر طول دارد و به صورت 6 دور در دقیقه دوران می‌کند. این کوره در ابتدا 600 درجه سانتیگراد دما داشته و به تدریج دمای آن به 1200 درجه سانتیگراد می‌رسد. افزایش دما موجب می‌شود تا گندله‌ها منبسط شده و تبدیل به سبکدانه شوند. این دانه‌ها بافتی متخلخل داشته و قطری بین یک تا 20 میلیمتر دارند.

  • مرحله سوم

سومین مرحله از تولید پوکه صنعتی، خنک کردن سبکدانه‌ها به وسیله خنک کننده ماهواره‌ای است. پس از آن سبکدانه‌ها از طریق نوارهای خروجی به محوطه منتقل می‌شوند.

فرق پوکه معدنی و پوکه صنعتی به لحاظ کاربرد

در این قسمت، فرق پوکه معدنی و پوکه صنعتی به لحاظ کاربرد بررسی می‌شوند.

کاربرد پوکه معدنی

  1. کاربرد در ساختمان سازی
  2. استفاده در ساخت پلاستر
  3. استفاده به عنوان عایق پر کننده
  4. استفاده به عنوان عایق صوتی
  5. استفاده در عایق کاری کف
  6. استفاده از پوکه معدنی در ساخت بتن
  7. مصرف در شیب بندی یا کف سازی در ساختمان
  8. کاربرد و استفاده در کشاورزی و باغبانی
  9. کاربرد در صنعت
  10. استفاده به عنوان ساینده صنعتی در نساجی
  11. کاربرد در محصولات آرایشی و بهداشتی

کاربرد پوکه صنعتی

  1. استفاده در تولید بلوک و بتن سبک
  2. کاربرد در شیب بندی و کف سازی ساختمان
  3. کاربرد به عنوان تصفیه کننده آب و فاضلاب در محیط زیست
  4. استفاده عنوان خاک سبک و نگهدارنده رطوبت
  5. استفاده به عنوان زهکش سبک در ساختمان‌های پایین‌تر از سطح زمین

تفاوت پوکه معدنی و پوکه صنعتی به لحاظ ویژگی

فرق پوکه معدنی و پوکه صنعتی به لحاظ ویژگی از دیگر مواردی هستند که مورد مقایسه قرار می‌گیرند.

ویژگی‌های پوکه معدنی

  • این پوکه وزن مخصوصی بین 500 تا 1000 کیلوگرم بر متر مکعب دارد. وزن این پوکه به حدی پایین است که که روی آب شناور می‌ماند.
  • استفاده از این پوکه در مصالح ساختمانی موجب می‌شود تا این مصالح از دوام و طول عمر بالایی برخوردار شوند.
  • این پوکه مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش سوزی دارد. پوکه معدنی قادر به تحمل حرارت تا 760 درجه سانتیگراد است. جالب است بدانید که در این دما نیز هیچ تغییری در حجم و ظاهر این پوکه ایجاد نمی‌شود.
  • استفاده از پوکه معدنی برای سبک سازی سازه‌های گوناگون بسیار مناسب است.
  • این پوکه کاربرد بسیار آسانی دارد و به راحتی مصرف می‌شود.
  • پوکه معدنی تخلخل بالایی در بافت خود دارد. این ویژگی موجب می‌شود تا این ماده از نظر صوتی و حرارتی به عایقی مناسب تبدیل شود. پوکه معدنی به خاطر دارا بودن این ویژگی‌، در عایق بندی بخش‌های مختلف ساختمان به کار گرفته می‌شود.
  • این پوکه مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارد، به همین دلیل گزینه‌ای مناسب برای ساخت سازه‌های ضد زلزله است.
رنگ پوکه معدنی
پوکه معدنی

ویژگی‌های پوکه صنعتی

  1. وزن این پوکه بسیار پایین است
  2. پوکه صنعتی به عنوان عایق صوتی بسیار قوی عمل می‌کند.
  3. این پوکه مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش سوزی دارد.
  4. پوکه صنعتی فاسد نمی‌شود.
  5. پوکه صنعتی دوام و پایداری شیمیایی بسیار بالایی دارد.
  6. هدایت حرارتی این پوکه بسیار پایین است.

مقایسه پوکه معدنی و پوکه صنعتی به لحاظ قیمت

قیمت پوکه معدنی و قیمت پوکه صنعتی، بر حسب متر مکعب محاسبه می‌شود. قیمت این پوکه‌ها با توجه به کیفیت و مرغوبیت آنها متغیر است. چنانچه قصد خرید پوکه معدنی و یا صنعتی را دارید، با کارشناسان مجموعه ما، با شماره تماس 021284283 تماس گرفته و از قیمت پوکه معدنی و صنعتی و همچنین از قیمت بلوک‌های سبک پوکه‌ای مطلع شوید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *