یکی از مهمترین عناصر هر سازه، دیوار است. احتمالا تا به حال اصطلاحاتی نظیر دیوار باربر و دیوار غیر باربر به گوشتان خورده باشد. دیوار و اجرای آن از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار است و باربر و یا غیر باربر بودن آن نیز، این اهمیت را دو چندان میکند. در این مقاله از خانه بلوک به بررسی دیوار باربر و اجرای دیوار باربر میپردازیم.
انواع دیوارهای ساختمانی
دیوارهای ساختمانی به دو دسته تقسیم میشوند.
- دیوار باربر
- دیوار غیر باربر
نامهای دیوار باربر و غیر باربر، برگرفته از نقش دیوار در ساختمان است. این نامها همچنین توضیح دهنده عملکرد یک دیوار در سازه است.
دیوار باربر چیست؟
دیوار باربر یکی از انواع دیوار است که علاوه بر وزن خودش، تحمل وزن سقف و دیوارهای طبقات بالاتر را نیز دارد. این دیوار وظیفه انتقال وزن ذکر شده از طبقات به فونداسیون ساختمان را دارد. اجرای دیوار باربر در استحکام سازه تاثیر مستقیم دارد، بنابراین باید مقاومت بالاتری نسبت به سایر دیوارها داشته باشد و بتواند به خوبی وزن سازه را تحمل کرده و به فونداسیون انتقال دهد.
انواع اجرای دیوار باربر
دیوار باربر انواع مختلفی دارد که در این بخش به توضیح مختصر هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
دیوار بتنی پیش ساخته
این دیوار استحکام و مقاومت خوبی دارد و نصب آن بسیار راحت صورت میگیرد. دیوار بتنی پیش ساخته در کارخانه و در قالبهای مخصوص تولید میشود و به محل پروژه منتقل میشود. مونتاژ این دیوار در محل پروژه صورت میگیرد.
دیوار حائل
این دیوار وظیفه تحمل فشارها و نیروهای جانبی را بر عهده دارد. علاوه بر صنعت ساخت و ساز، در صنایع دیگر مانند راه سازی نیز از دیوار حائل استفاده میشود.
دیوار بنایی
ساختمانهایی که در آنها فونداسیون و پی ریزی صورت نمیگیرد، ساختمانهای بنایی نامیده میشوند. دیوارهای این ساختمان نقش حفاظتی را بر عهده دارند. دیوار بنایی با دوام ترین عضو یک ساختمان بنایی به حساب میآید. این دیوار توان تحمل وزن چندین طبقه را نیز دارد.
دیوار میخ فلزی پیش پانل شده
از دیوار پیش پانل شده برای روکش دیوارهای خارجی ساختمان استفاده میشود. فلزی که دراین دیوار به کار میرود، فولاد ضد زنگ، مس و یا آلومینیوم است. دیوار میخ فلزی پیش پانل شده بارهای گرانشی، لرزهای و بار ناشی از انرژی باد را تحمل میکند.
دیوار سنگی
این نوع دیوار باربر نسبت به سایر دیوارهای باربر کاربرد کمتری داشته و تنها برای بازسازی بناهای قدیمی به کار میرود.
ویژگیهای اجرای دیوار باربر چیست؟
- این دیوار نقش بسیار پر رنگی در تحمل وزن سازه و افزایش استحکام و مقاومت آن دارد.
- دیوار باربر وظیفه انتقال بارهای مرده ساختمان به فونداسیون را دارد.
- دیوار باربر از سایر اعضای سازه مانند تیرهای سقف و دیوارهای طبقات بالاتر پشتیبانی میکند.
- برای افزایش مقاومت سازه، دیوارهای باربر در طبقات مختلف باید بر روی یکدیگر قرار بگیرند.
- دیوارهای باربر هم میتوانند دیوار خارجی باشند و هم میتوانند دیوار داخلی باشند.
مزایای اجرای دیوار باربر چیست؟
دیوار باربر یکی از عناصر اصلی در سازه است که مزایای فراوانی دارد. این مزایا به شرح زیر هستند.
افزایش استحکام ساختمان
اجرای دیوار باربر موجب افزایش استحکام و مقاومت ساختمان میشود و پایداری آن را افزایش میدهد. وجود این دیوارها عملکرد ساختمان را در برابر بارهای سنگین و نیروهای خارجی بهبود میبخشد.
کاهش انتقال لرزهها و ارتعاشات با اجرای دیوار باربر
از نقشهای مهم اجرای دیوار باربر میتوان به کاهش انتقال لرزهها و ارتعاشات اشاره کرد. به تبع آن آسیب پذیری سازه در برابر زلزله کاهش سافته و استحکام و ایمنی آن تضمین میشود.
حفاظت از حریم خصوصی افراد و افزایش انعطاف پذیری فضاها
اجرای دیوار باربر، و به طور کلی استفاده از دیوار در سازه، موجب تقسیم بندی و جداسازی فضاها شده و این امر از حریم خصوصی افراد حفاظت میکند. جداسازی و تقسیم بندی فضاها موجب افزایش انعظاف پذیری میشود. همچنین استفاده از این نوع دیوار فضاهای کارآمد و مناسب به وجود میآورد.
کاهش مصرف مصالح ساختمانی با اجرای دیوار باربر
اجرای دیوار باربر در ساختمان، میزان مصرف مصالح ساختمانی همچون بتن و فولاد را کاهش میدهد. به این ترتیب پروژهها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر خواهند بود.
به صورت کلی دیوارهای باربر به عنوان راهکاری موثر در ساختمان، و با توجه به مزایای فراوانی که دارند، از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. همانطور که گفته شد، استفاده از این دیوار، سبب افزایش استحکام و ایمنی ساختمان شده و در نتیجه استفاده از آن ضروری است.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردهایم تا اجرای دیوار باربر را مورد بررسی قرار دهیم، در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر و یا مشاوره با کارشناسان شرکت خانه بلوک تماس بگیرید.
دفتر تهران
۲۸۳ ۲۸۴ – ۰۲۱
دفتر کرج
۵۱۲۵ ۳۴۲۰ – ۰۲۶
مدیر فروش
۰۹۱۲۱۰۲۷۶۶۷