بلوک اتوکلاو شده چیست؟ مزایا و معایب

از مصالح نوین ساختمانی می‌توان به بلوک سبک اتوکلاو شده اشاره کرد. این بلوک ترکیبات و روش تولید منحصر به فردی دارد که موجب شده است تا ویژگی‌های خاص و مزایای بسیاری پیدا کند. این نوع از بلوک‌های سبک به دلیل برخورداری از خصوصیات منحصر به فرد و متفاوت بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. از این رو در ادامه این مقاله از وب سایت خانه بلوک به بررسی مشخصه‌های بلوک اتوکلاو شده، مزایای استفاده از این نوع بلوک، نحوه ساخت بلوک aac و نوع اجرای آن می‌پردازیم.

بلوک اتوکلاو شده چیست؟

بلوک سبک اتوکلاو شده یا هوادهی شده نوعی بلوک بتنی سبک و متخلخل است. این بلوک دارای وزن پایینی است. نام‌های دیگری نیز برای بلوک سبک اتوکلاو وجود دارد. هبلکس، سیپورکس، کیبکس، بلوک گازی و … از جمله این نام‌ها هستند. این نام‌ها برگرفته از برند تجاری تولید کننده بلوک هستند و تمامی آنها از نظر جنس، مواد اولیه ، کاربرد و ماهیت با هم یکی هستند و تنها تفاوت آنها کارخانه تولید کننده‌شان است.

ویژگی‌های بلوک اتوکلاو شده

مهمترین ویژگی این بلوک، وزن پایین آن است که دلیل آن ساختار اسفنجی آن است. ساختار سلولی و اسفنجی بلوک هبلکس در اثر وجود حباب‌های هوا درون بلوک ایجاد می‌شود. وزن پایین بلوک اتوکلاو، همانگونه که مزایایی دارد، معایبی نیز به همراه دارد. این ویژگی موجب کاهش بار مرده ساختمان می‌شود اما در عین حال مقاومت فشاری بلوک را پایین آورده و از این رو بلوک را برای به کارگیری در دیوارهای باربر نامناسب می‌سازد. بلوک هبلکس تنها مناسب برای به کارگیری در دیوارهای غیر باربر و پیرامونی است. این بلوک ویژگی‌های دیگری نیز دارد که جزو مزایای آن محسوب شده که در ادامه به ذکر آن‌ها می‌پردازیم.

مزایای استفاده از بلوک سبک اتوکلاو شده

همانگونه که پیشتر اشاره شد، بلوک هبلکس به دلیل فرآیند متفاوت ساخت و ترکیبات منحصر به فردی که دارد، مزایایی دارد که آن را از سایر بلوک‌ها متمایز می‌سازد. این مزایا باعث شده است که این بلوک مورد توجه سازندگان قرار گیرد.

بلوک سبک اتوکلاو شده
بلوک سبک اتوکلاو شده

وزن پایین

در قسمت ویژگی‌های این بلوک، وزن سبک آن را بررسی کردیم. این ویژگی از مهمترین مزایای این بلوک محسوب می‌شود. لازم به ذکر است که وزن پایین این بلوک، مقاومت آن را در برابر زلزله افزایش می‌دهد. آسیب‌ها و خسارات وارد شده ناشی از زلزله به ساختمان، هنگامی که وزن ساختمان بیشتر باشد، بسیار جبران ناپذیر است. به همین دلیل لازم است در ساخت سازه از بلوک سبک استفاده شود تا به تبع آن، این خسارات نیز به حداقل برسند.

اجرای سریع و آسان

ابعاد بلوک سبک اتوکلاو، بزرگتر از ابعاد بلوک‌های معمولی است. این امر موجب شده است تا فرایند دیوارچینی سریعتر صورت گیرد. وزن پایین این بلوک نیز سبب تسهیل در جابجایی و اجرای دیوار می‌شود.

عایق حرارتی

وجود حباب‌های هوا در بلوک هبلکس، رسانایی گرما را از بین می‌برد. بلوک اتوکلاو شده به دلیل وجود حباب‌های هوا در آن، مانند یک عایق عمل می‌کند و مانع از انتقال دما از بیرون و داخل ساختمان به یکدیگر می‌شود.

مقاومت در برابر حرارت

بلوک اتوکلاو شده در برابر حرارت مقاومت خوبی از خودش نشان می‌دهد. دلیل آن این است که هنگام تولید این بلوک‌ها، در دمای حدود 200 درجه سانتیگراد قرار می‌گیرند. لذا ازمقاومت خوبی در برابر حرارت برخوردار می‌شوند. این بلوک تا 4 ساعت می‌تواند در برابر آتش و حرارت بالا مقاومت کند و از تخریب ساختمان جلوگیری کند.

مقاومت فشاری نسبتا بالا

به صورت کلی، بلوک هبلکس مقاومت فشاری خیلی بالایی ندارد اما در مقایسه با بلوک‌های پوکه‌ای، بلوک لیکا و سایر بلوک‌های سبک، از مقاومت فشاری بالاتری برخوردار است.

سازگاری با محیط زیست

ترکیبات به کار رفته در ساخت این بلوک، موادی معدنی بوده و قابل بازگشت به چرخه تولید هستند. این بلوک کمترین آسیب را به محیط زیست وارد می‌سازد.

نحوه ساخت بلوک سبک اتوکلاو شده

ساخت بلوک اتوکلاو شده از چندین مرحله تشکیل شده است که در این بخش به طور تفصیل به ذکر آن‌ها می‌پردازیم:

مرحله اول: ساخت مخلوط به صورت بسیار رقیق

اولین مرحله در ساخت بلوک اتوکلاو شده، ساخت مخلوطی بسیار رقیق از آب و سیلیس است. لازم به ذکر است که مواد اولیه مورد نیاز برای ترکیب نهایی این بلوک، سیمان، پودر سیلیس، پودر آلومینیوم، آهک و آب است.

مرحله دوم: ترکیب سیمان، آهک و پودر آلومینیوم

در این مرحله مواد اولیه خشک با هم ترکیب می‌شوند. در میکسری جداگانه از میکسر مرحله اول، سیمان، آهک و پودر آلومینیوم را با یکدیگر ترکیب می‌کنیم.

مرحله سوم: مخلوط ترکیب‌های به دست آمده و قالب گیری

در مرحله سوم، ترکیباتی که در دو مرحله قبلی به دست آمده را با یکدیگر مخلوط کرده و مخلوط به دست آمده را درون قالب‌های بزرگ مکعبی شکل می‌ریزیم. این قالب‌ها حدود 4 متر مکعب حجم دارند. در این مرحله باید اجازه دهیم تا مخلوط حدود 3 ساعت در قالب‌ها بماند. در طی این زمان، میان مواد ترکیب واکنش‌های شیمیایی رخ می‌دهد که از جمله آنها می‌توان به واکنش آلومینیوم با آهک اشاره کرد. در نتیجه این ترکیب گاز هیدروژن آزاد می‌شود. این گاز عامل به وجود آمدن حباب‌های هوا در بلوک و متخلخل شدن بافت آن است. آزاد شدن گاز هیدروژن همچنین سبب افزایش حجم ترکیب شده و چگالی بلوک را به مقدار زیادی کاهش می‌دهد.

مرحله چهارم: برش قالب‌ها

در این بخش، قالب‌های بزرگ بلوک را بر روی دستگاه برش قرار می‌دهیم. و پس از برداشتن دیوارهای کناری آن، توسط دستگاه آن را برش عرضی می‌زنیم. سپس سایر دیوارهای آن را نیز از قالب جدا کرده و برش‌های طولی را نیز انجام می‌دهیم.

مرحله پنجم: ورود بلوک‌ها به دستگاه اتوکلاو

این مرحله مهمترین مرحله تولید بلوک سبک اتوکلاو است. در این مرحله بلوک‌ها حدود 7 ساعت در دستگاه اتوکلاو قرار می‌گیرد که بخار هوا و دمای بالا موجب خروج گاز هیدروژن از این بلوک می‌شود. به سبب خروج گاز هیدروژن، حباب‌های هوا در بلوک باقی می‌مانند.

مرحله ششم: بسته بندی

پس از خروج بلوک‌ها از دستگاه اتوکلاو، به بخش بسته بندی منتقل می‌شوند. بلوک‌های هبلکس هم به صورت فله و هم با پالت بسته بندی می‌شوند و در اختیار مشتریان گرامی قرار می‌گیرند.

بلوک هبلکس
بلوک هبلکس

نحوه اجرای بلوک اتوکلاو شده

پس از رسیدن بلوک‌ها به محل پروژه، اولین اقدامی که باید صورت گیرد، خارج کردن بلوک‌ها از بسته بندی است. این امر موجب می‌شود تا بلوک‌ها به تعادل دمایی و رطوبتی برسند.

برای ساخت دیوار با بلوک سبک اتوکلاو، ابتدا باید ملات ساخته شود. ملات مورد استفاده برای چینش بلوک‌های هبلکس، چسب بلوک هبلکس است. مجموعه خانه بلوک، چسب‌ بلوک هبلکس را با کیفیتی بسیار مناسب با برند هوملکس به مشتریان گرامی عرضه می‌کند. این چسب به صورت خشک و نیمه آماده است و پس از ترکیب با آب قابل استفاده می‌شود.

برای شروع دیوارچینی باید لایه‌ای ۲ سانتیمتری از ملات سنتی بر روی زمین بکشیم. به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت بهتر است یک لایه عایق زیر ملات کشیده شود. پس از آن بلوک‌ها را بر روی ملات می‌چینیم. و بر روی بلوک‌ها لایه‌ای به ضخامت ۳ یا ۴ میلیمتر از چسب هبلکس را به وسیله ماله شانه‌ای یا دستگاه چسب زن، می‌ریزیم. برای دیوارهای خارجی بهتر است از چسب سفید استفاده شود تا ظاهری زیباتر داشته باشد. همین روند تا چینش کامل دیوار انجام می‌شود.

بلوک سبک اتوکلاو شده یا همان هبلکس به دلیل ابعاد گونان و مزایای بسیاری که دارد، در آینده‌ای نزدیک کاربرد گسترده‌ای در میان سازندگان پیدا خواهد کرد. این بلوک معایبی چون قیمت بالا، شکنندگی و .. نیز دارد که امید است با بهبود آن، کاربرد بیشتری نیز پیدا کند.

بلوک گذاری و اجرای دیوار بلوک اتوکلاو شده- خانه بلوک
بلوک چینی و اجرای دیوار هبلکس

بلوک سیمانی اتوکلاو شده چیست؟

بلوک اتوکلاو شده یا بتن هوادهی از نظر ماهیت، محصولی بتنی است که از پخت مخلوطی از سیمان، سیلیس، آهک، پودر آلومینیوم و آب در فشار و دمای بالا به دست می آید. استفاده از پودر آلومینیوم به منظور تولید گاز در مخلوط صورت می‌گیرد. وجود گاز در آن باعث می‌شود که ملات بلوک پف کرده و مانند خمیر نان یا کیک حجم پیدا کند. در واقع بلوک اتوکلاو شده حاوی 80 درصد هوا است. در کارخانه، این مخلوط بتن را در قالب‌هایی با همان اندازه و ابعاد ریخته و اجازه می‌دهند تا فرم نهایی خود را به دست آورد و بلوک تولید شود.

این بلوک مقاومت فشاری بسیار بالایی دارد. اما باید بدانید که مقاومت فشاری تنها مزیت آن نیست و مزایای زیادی برای این بلوک وجود دارد. از دیگر مزایای آن می‌توان به این نکته اشاره کرد که بلوک سیمانی اتوکلاو شده عایق عالی در برابر صدا و گرما است.

به جرات می‌توان گفت که بهترین و سرسخت ترین رقیب بلوک بتنی، بلوک هوادهی یا بلوک گازی در ساخت و ساز است. در سال‌های گذشته شاهد بوده‌ایم که استفاده از بلوک‌های سیمانی اتوکلاو شده نه تنها در ساختمان‌های خاص و بزرگ، بلکه برای ساخت خانه‌ها و آپارتمان‌های شخصی نیز رایج شده است.

این بلوک به گونه‌ای طراحی و ساخته شده است که فضای خالی زیادی در داخل آن وجود دارد. همچنین به دلیل خاصیت عایق بودن، قابلیت ذخیره انرژی زیادی دارد. زمانی که مواد اصلی این بلوک ترکیب شود، با افزودن مواد مخصوص به آن خاصیت پف کردن یا به اصطلاح کف کردن نیز به آن اضافه می‌شود به طوری که وقتی مواد اصلی داخل قالب ریخته می‌شود به مرور زمان مانند پف می‌کند. مانند یک کیک، شکل قالب را می‌گیرد.

بلوک اتوکلاو شده حدود 20 سال پیش در بازار ساخت و ساز کشور استرالیا معرفی و عرضه شد و تا کنون با استقبال خوبی روبرو شده است و بیشترین حجم بازار متعلق به برندی به نام هبل است. اما در اروپا، تاریخچه بسیار طولانی‌تری دارد و پیشرفت بسیار بیشتری داشته است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *