برخی افراد تصور میکنند که احداث ساختمان محدود به کارهای اولیه مانند آجر چینی و نصب تیر و ستون است. اما باید توجه داشت که ساختمان سازی تنها ساخت یک دیوار یا سایر اجزا نیست و هر کدام از اجزای ساختمان باید طبق استانداردهای مربوطه مقاوم سازی شوند زیرا همواره نیروهای مختلفی به ساختمان وارد خواهد شد که سبب ایجاد ارتعاش در سازه میشود. سازه باید توان مقاومت در برابر این ارتعاشات را داشته باشد، به همین دلیل مهار دیوارها از اهمیت بالایی برخوردار است. دیوار را به روشهای مختلفی میتوان مهار کرد که استفاده از میلگرد بستر و همچنین استفاده از وال مش (فول مش) از جمله این روشها هستند. به صورت کلی بهتر است بدانیم بهترین روش مقاوم سازی دیوار در برابر فشار و نیروی خارجی، میلگرد بستر است. در این مقاله از خانه بلوک قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که آیا روش مقاوم سازی دیگری به عنوان جایگزین میلگرد بستر وجود دارد؟
آیا روش دیگری میتواند جایگزین میلگرد بستر باشد؟
میلگرد بستر یکی از پرکاربردترین و بهترین روشهای ایمن سازی ساختمان است. این روش نسبت به سایر روشهای مقاوم سازی ساختمان مقرون به صرفه تر است و اجرای آن نیز آسانتر و سریعتر است. میلگرد بستر در انواع مختلفی وجود دارد و در سازه مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی موارد، سازندگان و کارفرمایان به این موضوع فکر میکنند که آیا جایگزینی برای میلگرد بستر وجود دارد؟ بهترین روش جایگزین میلگرد بستر، استفاده از فول مش یا وال مش است. در ادامه به بررسی ویژگیهای میلگرد بستر و فول مش و همچنین به بررسی مزایای هرکدام خواهیم پرداخت. در آخر تفاوت میلگرد بستر و وال مش را بررسی میکنیم.
میلگرد بستر چیست و چه کاربردی دارد؟
میلگرد بستر المانی تشکیل شده از دو میلگرد اصلی است که به صورت طولی و با فاصله در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و به وسیله یک میلگرد نردبانی (پلکانی) یا خرپایی به یکدیگر متصل میشوند. از میلگرد بستر در دیوارهای ساخته شده با بلوک یا سفال و به صورت دقیق تر در دیوارهای با ملات سنتی یا ملاتهای دیگر به غیر از ملات بستر نازک استفاده میشود. از میلگرد بستر به منظور مقاوم سازی ساختمان استفاده میشود. این المان، نقش حفاظت از دیوار در برابر بارهای جانبی را بر عهده دارد و از شکست دیوار جلوگیری میکند. میلگرد بستر به عملکرد یکپارچه دیوار در برابر زلزله کمک میکند.
مزایای میلگرد بستر چیست؟
مزیت اصلی استفاده از میلگرد بستر مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله است. البته این تنها مزیت این المان نیست و مزایای دیگری نیز دارد. به صورت کلی مهمترین مزایای استفاده از میلگرد بستر عبارتند از:
امکان افزایش عرض دیوار
استفاده از میلگرد بستر این امکان را فراهم میسازند تا مهندسین بتوانند عرض دیوار را تا حد ممکن افزایش دهند. البته باید توجه داشت که این مزیت برای ساختمانهایی امکان پذیر است که درجه اهمیت پایین تری داشته باشند.
مقاوم سازی دیوار در برابر بارهای جانبی
یکی از موثرترین عوامل در ترک خوردن دیوار را میتوان بادهای شدید موسمی دانست. میلگرد بستر دیوار را به حدی مقاوم میکند تا در برابر بارهای جانبی همچون بادهای موسمی بتواند از خود مقاومت نشان دهد.
افزایش مقاومت خمشی
برای درک بهتر این مزیت، ابتدا لازم است به تعریف مقاومت خمشی بپردازیم. مقاومت خمشی یعنی یک جسم به چه میزان قادر است نیروهای کششی یا فشاری را تحمل کند و نشکند. استفاده از میلگرد بستر موجب میشود که مقاومت خمشی دیوارها افزایش یابد.
اتصال درست دیوارها به یکدیگر
از مهمترین نقاط در هر سازهای، تقاطع دیوارها و اتصال درست آنهاست. تصال نادرست دو دیوار به یکدیگر موجب میشود که استقامت دیوارها و به تبع آن استقامت سازه کاهش یابد. استفاده از میلگرد بستر افقی اتصال دیوارها را به صورت درست انجام میدهد.
سرعت اجرای بالا
استفاده از میلگرد بستر نسبت به سایر روشهای مقاوم سازی ساختمان با سرعت بالاتری صورت میگیرد. زیرا میلگرد بستر و ابزار و مصالح مورد نیاز برای نصب آن به صورت آماده وجود دارند و تنها اقدامی که باید صورت گیرد نصب گیره و قلاب و پس از آن نصب میلگرد بستر است.
مقرون به صرفه بودن
استفاده از میلگرد بستر، هزینه نهایی ساخت و ساز را کاهش میدهد.
معایب میلگرد بستر چیست؟
پس از بررسی مزایای فراوان میلگرد بستر، بهتر است به معایب آن نیز بپردازیم. تنها عیب میلگرد بستر، نیاز به محاسبات دقیق هنگام اجرای آن است. هنگام اجرای آن باید قطر میلگرد بستر، تعداد ردیفهای مورد نیاز، عرض میلگرد بستر و سایر عوامل به دقت محاسبه شوند و در صورتی که خطا در محاسبات رخ دهد، نه تنها عملکرد سازه بهبود نمییابد بلکه موجب وارد شدن خسارت به سازه و کاهش استحکام آن نیز میشود.
محاسبات دقیق میلگرد بستر، تخصص، مهارت و تجربه بالا میطلبد که هم موجب افزایش هزینه نیروی انسانی و هم افزایش زمان محاسبات و طراحی میگردد. نیاز به تخصص بالا برای اجرای میلگرد بستر موجب میشود تا در صورت نبود چنین فردی، اجرای آن امکان پذیر نباشد.
نحوه اتصال میلگرد بستر چگونه است؟
اتصالات میلگرد بستر که به جهت اتصال میلگرد بستر به عناصر سازهای مورد استفاده قرار میگیرند، نقشی اساسی در عملکرد آن و مقاوم سازی دیوار دارند. اتصالات میلگرد بستر شامل دو بخش است. بست یا گیره و قلاب. بست یا گیره را در ساختمان با اسکلت فلزی، توسط میخ مخصوص فلز و یا جوشکاری به ستون متصل میکنند. در ساختمان بتنی از پیچ، رول بولت و یا میخ به منظور اتصال بست و گیره به ستون استفاده میگردد. قلاب نقش اتصال میلگرد بستر به گیره را دارد. بر روی گیره شکافی وجود دارد که قلاب درون آن قرار میگیرد.
بهترین جایگزین میلگرد بستر چیست؟
بهترین جایگزین میلگرد بستر برای مقاووم سازی ساختمان، فول مش یا وال مش (مش فایبرگلاس) است. در ادامه به بررسی این محصول و تفاوت آن با میلگرد بستر میپردازیم. سیستم وال مش بسیاری از پیچیدگیها را رفع میکند که به عنوان مثال میتوان به حذف میلگرد بستر اشاره کرد. همانگونه که گفته شد، میلگردهای بستر قطعاتی فلزی تشکیل شده از مفتولهای ولی و عرضی هستند. این مفتولها به صورت پلکانی یا خرپایی به یکدیگر متصل میشوند. اجرای میلگرد بستر در دیوار موجب مقاوم سازی و جلوگیری از ریزش آن میشود. استفاده از میلگرد بستر، موجب افزایش سرعت پروژه و همچنین افزایش هزینههای نهایی پروژه میشود. با جایگزین کردن وال مش به جای میلگرد بستر، این دو مشکل رفع میشوند. همین امر، سبب رواج استفاده از وال مش یا فول مش در ساختمان سازی و افزایش طرفداران آن شده است.
وال مش چیست و چه تفاوتی با میلگرد بستر دارد؟
به شبکه درهم تنیده فایبرگلاس و یا الیاف شیشه که برای استحکام سطوح متفاوت به کار میرود مش فایبرگلاس یا فول مش میگویند. وال مش (فول مش) یا مش فایبرگلاس، به صورت الیاف بافته شده است که از آن به منظور استحکام بخشیدن به دیوار و سنگها استفاده میشود. پس از اجرای وال مش باید سطح آن با پلاستر مش پوشیده شود. پلاستر مش ملات گچی یا سیمانی است که اصلاح شده و به عنوان پوشش دهنده و تثبیت کننده مورد استفاده قرار میگیرد. پلاستر مش در دو نوع گچی و سیمانی وجود داشته و پس از اجرای فول مش، بر روی آن اجرا میشود.
مزایای وال مش
- وال مش مقرون به صرفه است.
- سرعت اجرای وال مش (فول مش) در مقایسه با سایر روشها مانند میلگرد بستر بالاتر است.
- اجرای وال مش به آسانی صورت میگیرد و وجود یک تیم اجرایی نیمه ماهر برای اجرای آن کافی است.
- دیوارهایی که با وال مش مهار میشوند درطول و ارتفاع محدودیت ندارند.
- استفاده از فول مش، بهترین راه برای مقاوم سازی دیوارهای از پیش ساخته شده است.
نحوه اجرای فول مش (وال مش)
برای اجرای وال مش نیاز است که دیوار به صورت کامل چیده شده باشد. پس از آن طی دو مرحله وال مش نصب و اجرا میشود.
مرحله اول: نصب نوار وال مش
نوارهای وال مش یا مش فایبرگلاس دارای عرضهای از پیش تعیین شده هستند. این نوارها به صورت عمودی اجرا میشوند. به این صورت که آنها را به صورت عمودی بر روی دیوار کشیده و به وسیله میخ آنها را ثابت نگه میدارند.
مرحله دوم: اجرای پلاستر
در این مرحله وال مش تثبیت شده را به واسطه پلاستر مش (پلاستر گچی یا سیمانی) میپوشانیم.
سخن آخر
در این مقاله از خانه بلوک به بررسی بهترین جایگزین میلگرد بستر پرداختیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما با شماره 09398279263 تماس بگیرید.
البته به نظر من بیشتر میتونه جایگزین وادار میانی باشه.
و اینکه در کل بسیار متریال کاربردی و مفیدی هستش.
چه در نازک کاری و چه در استحکام بنا