برای پاسخ به این سوال که میلگرد بستر کجا استفاده میشود ، ابتدا باید میلگرد بستر، مزایا و معایب آن و همچنین نحوه اجرای آن را مورد بررسی قرار دهیم. تا انتهای این مطلب از خانه بلوک را مطالعه فرمایید تا به سوال شما پاسخ داده شود.
میلگرد بستر
میلگرد بستر محصولی متشکل از دو میلگرد طولی موازی با یکدیگر است که در میان آنها مفتولهای عرضی قرار گرفتهاند. برای ساخت میلگرد بستر ابتدا دو میلگرد را در حالت موازی با یکدیگر قرار میدهیم و پس از آن مفتولهایی را در عرض این دو میلگرد، به صورت خرپایی یا نردبانی جایگذاری میکنیم. به این صورت، دو نوع میلگرد بستر تولید میشود.
- میلگرد بستر نردبانی یا پلکانی : در این نوع میلگرد بستر، مفتولهای عرضی به صورت موازی با یکدیگر و عمود بر میلگردهای طولی هستند.
- میلگرد بستر خرپایی یا زیگزاگی : در این نوع میلگرد بستر، مفتولهای میانی یا همان مفتولهای عرضی، به صورت زیگزاگی در کنار یکدیگر قرار داده میشوند.
موارد استفاده از میلگرد بستر
اصلی ترین کاربرد میلگرد بستر، استفاده از آن به منظور مسلح سازی دیوارها و در نتیجه افزایش استحکام و مقاومت دیوار در برابر زلزله است. استفاده از میلگرد بستر در ساختمانهای آجری و سفالی رایج تر و ضروری تر است زیرا ساختمانهای ساخته شده به وسیله سفال یا آجر، مقاومت لازم و کافی در برابر زلزله را ندارند. همین دلیل موجب میشود تا مقاوم سازی این نوع ساختمانها تبدیل به یک الزام شود، به این صورت ساختمانها میتوانند در برابر فشار زلزله و یا فشارهای وارده دیگر، از خود مقاومت کافی نشان دهند. میتوان یکی از بهترین راههای مقاوم سازی ساختمان را استفاده از میلگرد بستر دانست. میلگرد بستر در ساخت دیوارهای مختلف مانند سفالی و آجری، باربر و غیر باربر کاربرد دارد. درست است که از روشهای دیگری نیز میتوان برای مقاوم سازی دیوارها استفاده کرد. اما میتوان گفت بهترین روش برای مقاوم سازی دیوارها استفاده از میلگرد بستر است.
مزایا و معایب میلگرد بستر
استفاده از میلگرد بستر در یک سازه مزایای فراوانی دارد که به عنوان مهمترین آنها باید به افزایش مقاومت ساختمان اشاره کرد. استفاده از میلگرد بستر مزایای دیگری نیز دارد که در این بخش به ذکر آنها میپردازیم.
- کاهش نیروی داخل صفحه دیوار
- اتصال دیوارهای متقاطع به یکدیگر
- جدا سازی دیوارها و ستونها
- کنترل فاصله بین ترکهای ناشی از جمع شدگی و تغییر شکل حرارتی
- شکل پذیری دیوار و مقاومت بهتر در برابر ارتعاشات زمین لرزه
- عدم نیاز به تزریق دوغاب
- افزایش استقامت برشی درون صفحه دیوار
- اتصال مکانیکی نما
- اتصال دیوارهای دو لایه به یکدیگر
میلگرد بستر محصولی است که مزایای فراوانی دارد. موارد ذکر شده تنها بخشی از نقاط قوت این محصول هستند. به صورت کلی نمیتوان نقطه ضعف و یا ایرادی برای این محصول در نظر گرفت. تنها نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که اجرای این محصول نیاز به محاسبات بسیار دقیقی دارد و در صورت عدم رعایت دقت در محاسبه بروز کوچکترین خطا، خساراتی جبران ناپذیر به پروژه وارد میشود. به همین دلیل استفاده از یک تیم متخصص و حرفهای برای نصب و اجرای میلگرد بستر ضروری است.
مشخصات فنی میلگرد بستر
تمامی اجزای این محصول اعم از میلگردها، مفتولها، گیره و قالب، از جنس فولاد گالوانیزه هستند. در صورتی که فولاد مورد استفاده در ساخت میلگرد بستر را توسط یک لایه گالوانیزه پوشش ندهیم، محصول نهایی به مرور دچار پوسیدگی شده و در محل اتصال، انفصال صورت میگیرد. همچنین بهتر آن است که بر روی میلگرد بستر نهایی تولید شده، زینک اسپری شود تا به صورت کامل خاصیت ضد زنگی پیدا کرده و طول عمر آن افزایش یابد. این امر همچنین از فرسایش زود هنگام این محصول جلوگیری میکند. میلگردهای بستر موجود در بازار غالبا با طول سه متر تولید میشوند. مفتولهایی که درساخت این محصول به کار میروند، قطر 4 میلیمتر دارند. البته در صورت سفارش و به دلخواه مشتریان میتوان میلگرد بستر را با مفتولهای 6 میلیمتری نیز تولید کرد. میلگرد بستر غالبا در عرضهای 5.5، 11 و 15 سانتیمتر تولید میشود. وزن این میلگردها به ترتیب 670 گرم، 730 گرم و 770 گرم است.
نحوه اجرای میلگرد بستر
میلگرد بستر در دیوار به دو روش افقی و عمودی اجرا میشود. میلگرد بستر از طریق گیره و قلاب به ستون متصل میشود. روش اجرای میلگرد بستر در هر دو روش عمودی و افقی با یکدیگر یکسان است و به منظور انجام این کار باید در میان ردیفهای بلوک، میلگرد بستر قرار داده شود. اجرای افقی و عمودی این محصول تنها یک تفاوت دارد و این تفاوت این است در اجرای افقی، انتهای میلگرد بستر به اندازه 20 سانتی متر خم میشود تا به خوبی به گیره و قلاب متصل شود ولی در اجرای عمودی میلگرد بستر، انتهای میلگرد بستر را به صورت 90 درجه خم کرده و درون ناودانی تیر قرار میدهیم. در این روش میلگرد بستر به قلاب و گیره متصل نمیشود.
نکات مهم اجرای میلگرد بستر
در پیوست ششم آیین نامه 2800، آیین نامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله، نکات مهم اجرای میلگرد بستر به تشریح آورده شده است. در این بخش این نکات را بررسی نمودهایم.
- در تمامی رجهای دیوارهای غیر سازهای، به فواصل 40 یا 50 سانتیمتری باید از میلگرد بستر استفاده شود.
- در دیوارهایی که عملکرد دو طرفه دارند و همچنین دیوارهای با دهانه افقی، میلگرد بستر به صورت مستقیم بر مقاومت خمشی تاثیر گذاشته و آن را بهبود میبخشد. در دیوارهای با دهانه عمودی، میلگرد بستر به صورت مستقیم در مقاومت خمشی تاثیری ندارد اما موجب بهبود عملکرد داخل صفحه دیوار و درنتیجه کاهش ترکهای احتمالی میشود. این المان همچنین عملکرد خارج از صفحه دیوارهای دهانه قائم را نیز بهبود میبخشد.
- طبق پیوست ششم آیین نامه 2800 ( آیین نامه طراحی ساختمانها در برابر زلزله ) کلیه دیوارهای ساخته شده با بلوک باید با استفاده از ابزار مناسب مسلح شوند. استفاده از میلگرد بستر یکی از آسانترین روشهایی است که ما را به این هدف از آیین نامه میرساند.
- میلگرد بستر میتواند میلگرد معمولی و آجدار باشد. اما به صورت معمول، میلگرد بستر از دو مفتول یا میلگرد آجدار تشکیل شده است که در میان آنها مفتولهای میانی به صورت نردبانی یا خرپایی قرار گرفتهاند.
- در صورتی که مفتولهای میانی به صورت زیگزاگی باشند، میلگرد بستر خرپایی بوده، و در صورتی که مفتولهای میانی به صورت عمود بر دو میلگرد اصلی قرار گرفته باشند، میلگرد بستر نردبانی یا پلکانی خواهد بود. باید توجه داشت که میلگرد بستر خرپایی نسبت به میلگرد بستر نردبانی مقاومت بیشتری داشته و در نتیجه پرکاربردتر است.
- در حالت کلی حداقل قطر مفتول به کار رفته در میلگرد بستر حدود 4 میلیمتر است و حداکثر قطر آن به اندازه نصف ضخامت ملات است.
- عرض میلگرد بستر باید 3 سانتیمتر کمتر از عرض دیوار باشد.
- گام میلگرد بستر خرپایی باید بین 40 الی 50 سانتیمتر باشد.
- توجه داشته باشید که طول همپوشانی میلگرد بستر با میلگرد بستر دیگر و یا با گیره، باید حداقل 75 برابر قطر میلگرد بستر باشد.
- اتصال گیره میلگرد بستر به ستون بتنی باید به وسیله پیچ و رولپلاک صورت گیرد و نباید برای این کار از روشهای چکشی و تفنگی استفاده کرد.
جمع بندی
در این مقاله سعی بر آن داشتیم تا بفهمیم میلگرد بستر کجا استفاده میشود. برای خرید میلگرد بستر و یا کسب اطلاعات بیشتر راجع به این محصول، با شرکت خانه بلوک با شماره 021284283 در تماس باشید.
ممنونم چه عالی
آیا برای دیوارهای هبلکس هم استفاده می شود؟؟
میلگرد بستر از عناصر مهم برای استفاده در دیوار هبلکس میباشد.