نحوه اجرای میلگرد بستر

شاید بتوان گفت مهمترین مسئله‌ای که در هنگام ساخت یک سازه باید مورد توجه قرار داد، مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله و یا به عبارت بهتر، مقاوم سازی آن در برابر فشارها و ارتعاشات وارده است. مقاوم سازی ساختمان به منظور بهبود عملکرد آن در برابر زلزله، از روش‌های مختلفی می‌تواند صورت پذیرد. شاید بتوان گفت بهترین راه برای مقاوم سازی ساختمان، استفاده از میلگرد بستر است. در این مقاله از خانه بلوک به بررسی میلگرد بستر در دیوار چینی، روش و نحوه اجرای میلگرد بستر و نحوه اتصالات آن خواهیم پرداخت.

میلگرد بستر چیست؟

میلگرد بستر متشکل از دو میلگرد آجدار با قطر 4 میلیمتر است که در موازات یکدیگر قرار گرفته‌اند و اتصال آنها به وسیله مفتول‌هایی است که به صورت عمودی یا زیگزاگی در میان این دو جایگذاری شده‌اند. میلگردهای موازی باید فواصل 5.5، 11 و یا 15 سانتیمتری از یکدیگر داشته باشند. جنس میلگرد بستر باید از فولاد ضد زنگ یا گالوانیزه باشد، زیرا رطوبت موجود در ملات موجب پوسیدگی و زنگ زدگی فلزات می‌شود. پوسیدگی میلگرد بستر موجب می‌شود تا اتصال انجام شده قطع گردد. به منظور عملگرد بهتر این محصول، توصیه می‌شود پس از جوشکاری، بر روی آن زینک اسپری شود.

میلگرد بستر
میلگرد بستر

میلگرد بستر در دیوار چینی

بر اساس پیوست ششم آیین نامه 2800، یکی از روش‌های مسلح سازی دیوارها، استفاده از میلگرد بستر است. باید توجه داشت که اجرای این محصول باید با دقت و تخصص کامل اجرا شود. اولین مرحله اجرای میلگرد بستر، تعیین محل گیره میلگرد بستر بر روی ستون است. در این محل، بر روی ستون سوراخ‌هایی ایجاد شده و گیره به ستون متصل می‌شود. پس از آن قلاب درون گیره قرار می‌گیرد. میلگرد بستر به قلاب متصل شده و به این ترتیب میلگرد بستر به ستون متصل می‌شود. در این قسمت به توضیح روش اجرای میلگرد بستر می‌پردازیم.

روش اجرای میلگرد بستر

  1. اجرای میلگرد بستر نیازمند انجام محاسبات دقیق است. این امر باید مطابق با استانداردهای لازم صورت گیرد و به همین دلیل نیاز به تخصص بالا دارد. اجرای میلگرد بستر شامل مراحل زیر است.
  2. در مرحله اول باید محل قرار گیری میلگردهای بستر در ردیف‌ها مشخص شود. میلگرد بستر معمولا در فواصل 40 سانتیمتری، یعنی هر دو رج یکبار، جایگذاری می‌شود. به همین منظور، محل قرارگیری گیره میلگرد بستر را بر روی ستون مشخص می‌کنیم.
  3. پس از مشخص کردن محل قرارگیری گیره میلگرد بستر، باید آن محل را برای نصب گیره آماده کرد. در اسکلت بتنی این محل را سوراخ کرده و در آن رولپلاک قرار می‌دهند و گیره به وسیله میخ و رولپلاک به ستون متصل می‌شود. اما در اسکلت فلزی گیره به وسیله جوشکاری در محل مورد نظر به ستون جوش داده می‌شود.
  4. در مرحله سوم میلگردها را جایگذاری می‌کنیم و حدود 20 سانتی متر از آخر آن را خم می‌کنیم تا بهتر به قلاب گیر کند. قلاب درون سوراخی که در گیره تعبیه شده است قرار می‌کیرد.
  5. پس از جایگذاری میلگرد، روی آن را با ملات می‌پوشانیم. دقت شود که ضخامت ملات نباید بیشتر از 1.6 سانتیمتر باشد.
  6. مرحله بعدی، ادامه دادن دیوار چینی است. به این صورت این عملیات را تکرار می‌کنیم تا دیوار تا انتها کامل شود.

نحوه اتصالات میلگرد بستر

برای اتصال میلگرد بستر به سایز عناصر سازه‌ای مانند ستون، باید از اتصالات مخصوص آن استفاده کرد. گیره و قلاب اتصالات مخصوص میلگرد بستر هستند.

گیره و قلاب برای اتصال میلگرد بستر
قلاب برای اتصال میلگرد بستر

اتصال میلگرد بستر به ستون

همانگونه که گفته شد، به منظور اتصال میلگرد بستر به ستون باید از گیره و قلاب کمک گرفت. لازم به ذکر است که اتصال میلگرد بستر به ستون، موجب افزایش استحکام و مقاومت کششی سازه می‌شود. همانگونه که بالاتر اشاره شد، برای اتصال میلگرد بستر به ستون، باید میلگرد بستر به قلاب، قلاب به گیره و گیره به ستون متصل شود. تمامی این اتصالات به صورت مفصلی صورت می‌گیرند. در ادامه به بررسی اتصال میلگرد بستر به قلاب و به صورت کلی، روش اجرای میلگرد بستر می‌پردازیم.

اتصال میلگرد بستر به قلاب

اتصال میلگرد بستر به سایر عناصر سازه‌ای به صورت مستقیم قابل انجام نیست و باید از طریق اتصالات بست و گیره این عمل را انجام داد. برای اینکه بدانید اتصال میلگرد بستر به قلاب چگونه صورت می‌گیرد، روش اجرای میلگرد بستر را مطالعه فرمایید.

اتصال میلگرد بستر به وال پست

دقت داشته باشید که اگر عرض دیوار بیشتر از 4 متر باشد، طبق آیین نامه 2800 باید از وال پست در دیوار چینی استفاده شود. در صورتی که در سازه از وال پست استفاده شود، محله اول از اجرای میلگرد بستر، به جای ستون باید بر روی وال پست انجام شود. بدانید که اتصال میلگرد بستر به وال پست، یا اتصال میلگرد بستر به نبشی، تنها باید از طریق جوشکاری صورت گیرد.

اجرای میلگرد بستر
اجرای میلگرد بستر

نکات مهم در اجرای میلگرد بستر

  • هنگام اجرای میلگرد بستر باید به نکات مهمی توجه کرد که در این قسمت به چند مورد از آنها اشاره می‌کنیم.
  • قطر میلگرد بستر یا به عبارت بهتر قطر مفتول‌های به کار رفته در میلگرد بستر باید 4 میلیمتر باشد.
  • حداکثر ضخامت ملاتی که می‌توان میلگرد بستر را با آن پوشاند، 16 میلیمتر است.
  • فواصل کارگذاری میلگرد بستر باید 40 سانتیمتر باشد. به عبارت دیگر هر دو رج یکبار باید از میلگرد بستر در میان ردیف‌ها استفاده کرد.
  • برای اتصال گیره به ستون توسط جوشکاری، باید حداقل 1 سانتیمتر جوش داده شود.
  • میلگرد بستر و اتصالات آن، باید تماما از جنس گالوانیزه و ضد زنگ باشند.
  • میلگرد بستر باید آجدار باشد تا انسجام بهتری میان آن و ملات صورت گیرد.
  • مفتول‌های میانی در میلگرد بستر باید با فواصل 40 سانتیمتری یا 75 برابر قطر میلگرد بستر، به مفتول‌های طولی متصل شوند.
  • در دیوارهای دارای بازشو و دیوارهای دارای کارکرد دو طرفه، اجرای میلگرد بستر موجب بهبود مقاومت خمشی می‌شوند.
  • جهت اتصال نمای آجری یا سنگی به دیوارهای اطراف، می‌توان از میلگرد بستر کمک گرفت.
  • در دیوارهای متقاطع، میلگرد بستر به صورت مستقیم در مقاومت خمشی خارج از صفحه دیوار تاثیرگذار نیست. اما استفاده از این محصول سبب بهبود عمکرد داخل صفحه دیوار می‌شود و احتمال ترک خوردگی دیوار را کاهش می‌دهد.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم تا نحوه اجرای میلگرد بستر و اتصالات میلگرد بستر را مورد بررسی قرار دهیم. همانگونه که گفته شد، استفاده از این محصول موجب افزایش ایمنی ساختمان در برابر زلزله و ارتعاشات و ضربات می‌شود. حتما به یاد داشته باشید که میلگرد بستر را از شرکت‌های معتبر تهیه کنید تا کیفیت محصول مورد نظر شما تضمین شده باشد. شرکت خانه بلوک ارائه دهنده میلگرد بستر و انواع بلوک‌های ساختمانی است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت سفارش با ما تماس بگیرید.

خط ویژه

021-284283

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *