طرز تهیه ملات بلوک سیمانی

بلوک سیمانی یکی از پر مصرف ترین بلوک‌ها در صنعت ساخت و ساز است. برای ساخت بلوک سیمانی با کیفیت باید ملات آن با بهترین مواد اولیه و با روشی مناسب ساخته و تولید شود. در این مقاله از وب سایت شرکت خانه بلوک طرز تهیه ملات بلوک سیمانی را توضیح می‌دهیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

 Untitled 1

مراحل تهیه ملات بلوک سیمانی

تهیه ملات بلوک سیمانی شامل 4 مرحله اصلی می‌باشد.

  1. اندازه‌گیری مواد: ابتدا مقادیر مورد نیاز مواد اولیه مانند سیمان و ماسه را با توجه به نوع بلوک و نیاز پروژه اندازه‌گیری کنید.
  2. مخلوط ‌کردن: ماسه را در یک مخلوط‌ کن ریخته و به تدریج سیمان را به ماسه اضافه کرده و آنها را به صورت خوبی مخلوط کنید. این مرحله به عنوان خشک مخلوط کردن شناخته می‌شود.
  3. افزودن آب: به تدریج آب به مخلوط اضافه کنید و به موازات آب اضافه کردن، مخلوط را با یک میکسر یا دستگاه حرفه‌ای ترکیب کنید. به مرور زمان، به مخلوط اضافه کردن آب را تنظیم کنید تا به یک ملات روان و یکپارچه دست یابید.
  4. معاینه و تنظیم: ملات تهیه شده را برای اطمینان از روانی و یکنواختی آن معاینه کنید. اگر لازم باشد، مقداری از ماسه یا سیمان را اضافه یا کاهش دهید و مخلوط را تنظیم کنید تا به ترکیب مطلوب برسد.

به این نکته توجه داشته باشید که نسبت ماسه به سیمان در هنگام تهیه ملات بلوک سیمانی باید مطابق با استانداردها و نیازهای مشخصه هر پروژه محاسبه شود.

بلوک سیمانی تو خالی کف پر
بلوک سیمانی

طرز ساخت قالب بلوک سیمانی

مهمترین ابزار برای ساخت بلوک سیمانی، قالب آن است. قالب بلوک سیمانی می‌تواند از موادی مانند چوب، فلز و پلاستیک ساخته می‌شود. در این بخش طرز ساخت قالب بلوک سیمانی با چوب را توضیح می‌دهیم.

مواد مورد نیاز برای ساخت قالب بلوک سیمانی

  • تیرچه چوب برش خورده به ابعاد بلوک مورد نظر
  • پیچ و مهره
  • پوشش مقاومتی مانند روغن موتور

مراحل ساخت قالب بلوک سیمانی

  1. برش تیرچه‌ها: در اولین مرحله باید تیرچه‌های چوب را به ابعاد بلوک سیمانی برش دهیم.
  2. ساخت بدنه قالب: در این مرحله باید تیرچه‌ها را در کنار یکدیگر قرار دهیم و به یکدیگر متصل کنیم تا قالبی مستطیل یا مربع شکل به وجود آید.
  3. تثبیت قالب: با استفاده از پیچ و مهره باید تیرچه‌ها را به هم متصل کنیم تا قالب ساخته شده از استحکام لازم برخوردار شود.
  4. استفاده از پوشش مقاومتی: استفاده از پوشش مقاومتی مانند روغن موتور و ریختن آن درون قالب بلوک سیمانی موجب می‌شود تا از چسبیدن ملات به قالب جلوگیری شود.
قالب بلوک سیمانی
قالب بلوک سیمانی

طرح اختلاط بلوک سیمانی

برای تهیه ملات بلوک‌ سیمانی نیاز به یک طرح اختلاط دقیق و معتبر دارید. با این کار ملاتی با کیفیت بالا برای بلوک‌های سیمانی تولید می‌شود. طرح اختلاط ملات بلوک سیمانی به شرح زیر است.

مواد اولیه مورد نیاز

  • سیمان پورتلندی: برای تولید یک متر مکعب ملات معمولا 300-350 کیلوگرم سیمان نیاز است.
  • ماسه سنگی یا ماسه نرم: برای تولید یک متر مکعب ملات معمولا 700-900 کیلوگرم ماسه نیاز است.
  • آب: برای تولید یک متر مکعب ملات معمولا 140-160 لیتر آب مورد نیاز است.

طرح اختلاط

ماسه خشک را درون مخلوط کن و میکسر قرار می‌دهیم. به تدریج سیمان را به آن اضافه کرده و مخلوط می‌کنیم تا تمامی دانه‌ها به صورت یکنواخت توزیع و ترکیب شوند. پس از آن آب را به تدریج به مخلوط اضافه کرده و هم می‌زنیم. بهتر است آب کمتری نسبت به حالت معمول استفاده کنیم و به مرور آب اضافه کنیم. این امر را تا جایی آنجام می‌دهیم که ملاتی روان و یکپارچه به دست آید. ترکیب به دست آمده را به مدت 3 تا 5 دقیقه ترکیب می‌کنیم تا کاملا یکنواخت شود.

نکته: در هنگام اختلاط ملات حتما به استانداردها و راهنماهای مربوط توجه داشته باشید. بهتر است قبل از تهیه حجم زیادی ملات، در حجم کوچک آن را آزمایش کنید.

نسبت ملات بلوک سیمانی

برای اینکه بدانیم نسبت ملات بلوک سیمانی به صورت دقیق چقدر است، باید این نکته را مورد توجه قرار دهیم که این نسبت به عوامل مختلفی همچون نوع سیمان، کیفیت ماسه یا سنگدانه، نوع بلوک و مقاومت مورد نیاز ملات بستگی دارد. به صورت کلی نسبت ملات بلوک سیمانی به شرح زیر است.

نسبت دقیق تهیه ملات برای بلوک زنی  به عوامل مختلفی مانند نوع سیمان، کیفیت ماسه و سنگدانه، نوع بلوک و مقاومت مورد نیاز ملات بستگی دارد. اما به طور کلی، یک نسبت تقریبی برای ملات بلوک سیمانی به شرح زیر است:

  • نسبت سیمان به ماسه یا سنگدانه: این نسبت معمولا نسبت 1 به 6 و یا 1 به 8 است. یعنی به ازای هر واحد سیمان باید بین 6 تا 8 واحد ماسه یا سنگدانه استفاده شود.
  • نسبت سیمان به آب: این نسبت معمولا بین 0.4 تا 0.5 است. یعنی به ازای هر واحد سیمان باید بین 0.4 تا 0.5 واحد آب استفاده شود.

البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که نسبت‌های ذکر شده راهنمایی کلی هستند و برای اطمینان از استحکام و دوام ساختمان، بهتر است قبل از شروع کار با مهندس ناظر یا کارشناس ساختمان مشورت کنید.

عمل آوری بلوک سیمانی

عمل آوری بلوک سیمانی فرایندی است که پس از بتن ریزی صورت می‌گیرد. هدف از عمل آوری بلوک، حفظ رطوبت و دمای مناسب آن به منظور افزایش مقاومت و همچنین افزایش دوام در برابر یخ زدگی و جلوگیری از افت رطوبت سیمان است. اهمیت این فرایند در شریط آب و هوایی سرد و خشک دو چندان می‌شود. در ادامه به بررسی روش‌های عمل آوری بتن می‌پردازیم.

روش‌های تهیه ملات بلوک سیمانی

عمل آوری بلوک سیمانی به چند روش صورت می‌گیرد که این روش‌ها به شرح زیر هستند.

آب‌ پاشی مستقیم

در صورتی که احتمال یخ زدگی وجود نداشته باشد، می‌توان از این روش استفاده کرد. در این روش، به صورتی که سطح بتنی دچار فرسایش نشود، به طور مرتب آن را با آب مرطوب نگه می‌داریم تا از خشک شدن سریع آن جلوگیری شود. برای این کار دمای آب نباید از 23 درجه سانتیگراد بیشتر باشد. در صورتیکه از آب با دمای بالاتر از 23 درجه استفاده شود، سطح بتن دچار تخریب می‌شود. مدت زمان آب‌پاشی به نوع قطعه بتنی و شرایط محیطی بستگی دارد.

عایق‌ بندی

در روش عایق بندی، سطح بلوک به واسطه مواد عایق پوشانده می‌شود تا رطوبت و حرارت ناشی از هیدراتاسیون سیمان در داخل بتن حفظ شود. این روش عمل آوری برای بفلوک‌هایی که در معرض تغییرات دمایی شدید قرار دارند مناسب است.

عمل ‌آوری با بخار

سریع‌ترین و موثرترین روش عمل‌آوری بلوک سیمانی، روش عمل آوری با بخار است. از این روش به خصوص برای قطعات بتنی که نیاز به مقاومت اولیه بالایی دارند، استفاده می‌شود. در این روش، بخار آب با دمای بالا و فشار مشخص به سطح بتن اعمال می‌شود تا فرایند هیدراتاسیون تسریع شود. عمل آوری با بخار مناسب مواقعی است که در مدت زمان کوتاهی نیاز به مقاومت اولیه می‌باشد یا در هوای سرد بتن برای گیرش گرمای زیادی می خواهد. عمل آوری با بخار به دو صورت، با بخار تحت فشار و بخار غیر تحت فشار یا بخار معمولی انجام می‌شود.

  1. عمل‌آوری با بخار تحت فشار: در این روش، بخار آب با دما و فشار بالاتری به سطح بلوک سیمانی اعمال می‌شود تا نفوذ بخار به داخل بتن افزایش یابد. فشار بخار در این روش بین 5.5 تا 7.11 مگا پاسکال است.
  2. عمل‌آوری با بخار غیر تحت فشار: در این روش، بخار آب با دمای 165 تا 190 درجه سانتیگراد به سطح بتن اعمال می‌شود.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *